BiH Vijesti

Otkazan štrajk Sindikata doktora medicine, Vladi HNK dali mjesec dana

Štrajk kojeg je za danas najavio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) odgođen je, potvrdila je Feni predsjednica tog sindikata Marina Berberović.

– Članovi sindikata odlučili su odgoditi generalni štrajk na mjesec dana, iako nije ispunjen naš osnovni zahtjev da se isplati razlika plaće za sedmi mjesec. Za osmi mjesec isplaćene su plaće po novom kolektivnom ugovoru, a očekujemo da u desetom mjesecu bude isplaćena razlika za sedmi mjesec – kazala je Berberović.

Nakon što je prošle godine potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo u svim zdravstvenim ustanovama HNK-a.

Berberović je dodala kako se nada da će Vlada HNK-a zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obvezu skrbiti o zdravstvenom sistemu, osigurati potrebna sredstva za isplatu uvećanih plaća te da štrajka doktora neće biti.

Kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica ranije je izjavio kako povećanje doktorskih plaća nije upitno.

– Prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora dogovoreno je i jasno je rečeno da nedostajuća sredstva za ispunjenje kolektivnih ugovora treba tražiti jednakopravno na tri strane: Vlada HNK-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a i same zdravstvene ustanove. Ja mogu reći da će Vlada HNK-a osigurati dio sredstava koji je ona dužna osigurati – izjavio je tada ministar Opsenica.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!