BiH Vijesti Vijesti

Osporava se zahtjev Bošnjaka za ocijenu ustavnosti Zakona o ‘Danu RS’

Tim_Dan_RS

Član Tima Mile Dmičić je rekao da je “'Dan RS-a” sekularni, a ne vjerski praznik”.

– Taj praznik je nastao na osnovu Deklaracije o proglašenju RS-a. To što se dan kada se on obilježava poklapa s danom jednog vjerskog praznika je slučajnost – ustvrdio je Dmičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da je usvajanje Zakona o “Danu RS” učinjeno na osnovu ustavom i zakonom stvorene osnove.

Zakon je donesen na osnovu potvrđene volje izražene na referendumu na koji je izašlo 99,81 birača.

– Te činjenice vežu se za Ustav RS i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i oba ta dokumenta prošla su validnu proceduru. Ovo je i dalje politički a ne pravni čin, ovo je i negacija RS-a i negacija statusa državotvornog dijela BiH kroz stalno vođenje sudskih sporova zbog čega je teško predvidjeti ishod ove priče – tvrdi Dmičić.

Tim će na narednoj sjednici u utorak, 13. marta, definisati odgovor, koji će biti upućen Ustvanom sudu BiH, a nakon što svi članovi Tima dostave svoje prijedlog i sugestije.

Taj odgovor Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine trebalo da razmatra i usaglasi u petak, 16. marta, kako bi on bio dostavljen Ustavnom sudu BiH do roka koji ističe u subotu, 17. marta.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a, kojim je predsjedavao predsjednik Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara složio se o potrebi formiranja tima za odbranu u ovom predmetu.

Tim čine: predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr Siniša Karan, prof.dr Mile Dmičić, prof. dr Željko Mirjanić, prof. dr Darko Radić, prof.dr Radomir Lukić, narodni poslanici Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokat Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Deset delegata Vijeća naroda RS-a u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda da donese odluku da član 2. stav (1) Zakona o Danu RS u kojem se navodi: „Na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS”, nije u skladu s Ustavom.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši