Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Osnovani ratne 1993.: RTV TK obilježava 25 godina rada

Bio je to ambiciozan cilj probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio naše zemlje. Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u vrlo oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika.

Uprkos nemogućim ratnim uslovima, uspješno smo započeli našu misiju, građanima dati pravu i blagovremenu informaciju. Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenovana u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih i još uvijek vrlo loše tehnički opremljena. Tri godine kasnije formiran je i kantonalni Radio, pa će od 1999. godine ponijeti ime koje i danas nosi – Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Uslijedile su godine ubrzanog razvoja, kadrovskog jačanja i tehničkog osavremenjavanja, ali je svoj najvrjedniji kapital – povjerenje gledalaca i slušalaca Radio-televizija Tuzlanskog kantona stekla u ratnim i prvim poratnim godinama.

Struka je to prepoznala i nagradila. 2001. i 2002. godine proglašeni smo za najbolju televiziju u Bosni i Hercegovini. 2004. godine uselili smo se u novi, vlastiti dom, čime su stečeni uvjeti za napredovanje. Radio-televizija Tuzlanskog kantona uspješno se održala na usitnjenom medijskom tržištu zahvaljujući usmjerenost na dogadjaje i ljude u Tuzlanskom kantonu i povratničkim mjestima sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Zbog takvog programskom opredjeljenja, prepoznati smo kao važan faktor razvoja ovog područja.

Krajem 2012. godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa. U ovom projektu imali smo svesrdnu pomoć turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA. Od 2016.smo osnivač i članica bh. mreže kantonalnih i lokalnih televizijskih stanica, koje proizvodnjom zajedničkog programa, BH veze i BH Dnevnika, daju svoj doprinos jačanju državotvorne svijesti i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika Radio-televizija Tuzlanskog kantona signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera, IPTV servise i platformu Moja TV BH telekoma, dostupni smo u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prateći moderne trendove 2008. godine pokrenuli smo vlastiti multimedijalni internet portal, koji doprinosi brzom protoku informacija koje svakodnevno prikupljamo i obradjujemo. Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih 25 godina.

Naše kamere i novinarska pera zabilježili su sve važne i prelomne događaje koji su obilježili protekle dvije i po decenije. Ponosni na naših 25 godina i bogatiji za ogromno iskustvo, danas smo spremni za nove izazove i nastavak svoje misije, biti u službi javnosti – saopšteno je iz RTV TK.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši