Slider Slider

Osmica za desetku: Šta stoji iza posjete drugog čovjeka CIA-e Sarajevu

Piše: Jusuf Kapić

Veliko zanimanje u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, izazvala je posjeta zamjenika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vughna Bihshop Sarajevu. Dvodnevni boravak drugog čovjeka američkog obavještajnog sektora u našoj zemlji, gdje mu je domaćin bio direktor Obavještajno-sigurnosne  agencije BiH Osman Mehmedagić više je nego indikativan.

 

To posebno važni, kada se posjeta razmotri u kontekstu obavještajnih kretanja u našoj zemlji, ali i neposrednom okruženju.

 

Krenimo najprije od užeg konteksta. Bishopova posjeta Sarajevu dolazi u trenutku, kada je još uvijek svježa afera «vrbovanje selefija», o kojoj su izvijestili mediji širom svijeta od New York Timesa do BBC-ja.

 

Nakon što je ta akcija hrvatskih obavještajaca, koja je imala za cilj vještačko «ekstremiziranje» Bošnjaka, isplivala u javnost  i samim time propala, razbješnjeni dijelovi hrvatskog političkog i obavještajnog sektora nasrnuli su svom silom napadati na OSA-u, videći u njoj glavnog krivca. Svi ti pokušaji ponovo su završili tugaljivim neuspjehom.

 

Po sličnom scenariju izvršen je koordinirani medijski, obavještajni i politički napad na OSA-u poočetkom 2017. godine, kada je otvorena afera «Ušće», tj. kada je OSA optužena da je prisluškivala srbijanske zvaničnike.

 

Pod paskom tobožnjeg jačanja «parlamentarnog nadzora» nad OSA-om, od tada se vodi neprestani rat s ciljem rušenja kredibiliteta bh. obavještajne agencije.

 

Ipak, uprkos svim napadima bh. javnost i građani iskazali su puno povjerenje u rad OSA-e, prvenstveno njenog prvog čovjeka – Osmana Mehmedagića Osmice. Ta institucija prepoznata je kao jedna od rijetkih državnih institucija koja ima najpotpuniji kredibilitet i profesionalni ugled, za razliku od npr. Tužilaštva BiH i Gordane Tadić kao njenog rukovodioca.

 

Letalni udarac tim pokušajima da se diskredituje OSA, zadala je ova posjeta zamjenika direktora američke CIA-e. Vaughnova posjeta glavnom gradu BiH jasan je signal: bosanskohercegovačka OSA je bila i ostaje najjači saveznik američke obavještajne agencije u ovom dijelu svijeta.

 

Podsjetimo samo dvije godine ranije, u sličnu posjetu Sarajevu stigao je i tadašnji direktor CIA-e John O. Brennan, kojem je također domaćin bio Mehmedagić.

 

Izuzetno znakovito je da su oba puta rukovodioci CIA-e hladno zaobišli i Zagreb i Beograd. Ni Daniel Markić (SOA) ni Bratislav Gašić (BIA) nisu imali priliku ni jednom, a kamoli dva puta ugostiti ljude iz vrha CIA-e. Njihovu ličnu i profesionalnu zavist spram Mehmedagića moguće je lako naslutiti, ali to je najmanje bitna stvar u ovom slučaju.

 

Najvažnija je poruka da je OSA ključni i strateški partner CIA-e u ovom dijelu svijeta, što ima najveći mogući značaj kada je u pitanju zaštita državnih i sigurnosnih interesa Bosne i Hercegovine.

 

I ništa od toga nije došlo na lijepe oči. Ključna važnost OSA-e, posebno otkako je Mehmedagić na njenom čelu, jeste u činjenici da OSA predstavlja instancu koja rješava probleme. OSA je učinila ogroman posao na suzbijanju ekstremističkih skupina u Bosni i Hercegovini, što pokazuje i činjenica da već godinama nije bilo nikakvih, a naročito nema ozbiljnih incidenata u vezi sa ekstremistima poput ISIL-ovih boraca ili kršćanskih terorista poputa Breivika ili Brendana Tarranta.

 

Iako je od samog svog utemeljenja OSA imala snažne «američke veze», svoje najbolje rezultate ona je pokazala upravo u periodu otkako je Osman Mehmedagić na njenom čelu, a kruna svega su upravo ove posjete najviših funkcionera iz Langleyja.

 

S druge strane, vođene političkim ciljevima svojih vlasti, a nauštrb svoje profesionalnosti, i SOA i BIA su pokazale zapravo malu volju da rješavaju problem ekstremističkih skupina na Balkanu. Štaviše, njima je u interesu što veće postojanje «islamskih ekstremista» u Bosni i Hercegovini što bi legitimiziralo pretenzije politika koje rukovode njima. To je pokazala upravo i afera «vrbovanje selefija».

 

Za samu CIA-u, koja ne cijeni takav politikantski pristup Zagreba, već joj je cilj da suzbija potencijalne terorističke  i ekstremističke ćelije, kao jedini ozbiljan partner pokazala se OSA. Za razliku od BIA i SOA koje su u borbi protiv terorizma bile jake na riječima, OSA je bila jaka na djelima što je i prepoznato iz CIA-e.

 

Drugi krucijalan aspekt za razumijevanje saradnje CIA-e i OSA-e jeste promjena reda prioriteta američke sigurnosne politike.

 

U svojoj prvoj Strategiji nacionalne sigurnosti koju je potpisao novi američki predsjednik Donald Trump, po dolasku na vlast, utjecaj Rusije i Kine prepoznat je kao najveći sigurnosni rizik sa američke nacionalne interese, čak i kao veći u perspektivi od ekstremizma; posebno nakon što je Trump proglasio pobjedu nad ISIL-om.

 

Region Zapadnog Balkana jedno je od strateških mjesta novog širenja ruskog i kineskog utjecaja. Zbog proruske politike i dubokih obavještajnih veza sa ruskim službama, BIA u tom smislu ne samo da ne može biti partner CIA-i, već prije se može naći u funkciji produžene ruke konkurenata. A u sve sličnijoj poziciji nalazi se i SOA, koja zbog jačanja pro-ruskih i pro-kineskih veza trenutnih hrvatskih vlasti, ima sve manji kredibilitet, ali i sve slabiji profesionalni imidž.

 

Nastavak snažne saradnje u suzbijanju ekstremizma, i širenje i jačanje saradnje u oblasti suzbijanja drugih negativnih utjecaja (posebnog ruskog utjecaja), ostat će svakako temelj za čvrste veze na relaciji Sarajevo – Washington.

 

Snažna i profesionalna OSA, nezavisna od utjecaja anti-državnih politika, pod kakve je potpalo recimo Tužilaštvo BiH, a sa snažniim vezama sa američkom i drugim savezničkim obavještajnim agencijama, predstavlja  jedan od presudnih mehanizama u odbrani državnih interesa Bosne i Hercegovine i sigurnosti građana.

(Bportal)

Podijeli na društvene mreže!