BiH Vijesti

Osmanović: EYOF prilika da se BiH prezentira u lijepom svijetlu

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je, povodom dana komunikacije s mladima, a u okviru događaja koji se odnose na Evropski olimpijski festival mladih (EYOF), posjetio Petu gimnaziju na Dobrinji gdje je s učenicima razgovarao o predstojećem EYOF-u kao i o značaju sporta i temama koje mlade ljude zanimaju kada je riječ o sportu u BiH.

Osmanović je izrazio zadovoljstvo da može da se druži s mladim ljudima povodom održavanja EYOF-a, da evocira uspomene na 1984. godinu kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskim olimpijskim igrama i 35 godina poslije „kada smo se ponovo odvažili da Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo budu domaćini održavanja evropskih olimpijskih igara za mlade“.

– S obzirom na to da su ovo igre za mlade uzrasta od 14 do 18 godina, drago mi je da porazgovaram upravo s tom generacijom. Ovo je značajan događaj za državu BiH, za grad Sarajevo, jer mi smo domaćini za više od 6.000, kako sportista, tako i drugih osoba koje će doći u Sarajevo – naveo je ministar Osmanović.

Po njegovim riječima, ovo je prilika da se BiH prezentira u jednom lijepom svijetlu, da se predstave naše olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i da se pokaže naše gostoprimstvo i sve naše mogućnosti, ponude po pitanju razvoja turizma i drugih grana koje će pozitivno uticati na ekonomsku situaciju u BiH.

Kao ministar civilnih poslova u čijem je sastavu i oblast sporta, Osmanović je iskoristio ovu priliku da ukaže mladima na značaj bavljenja sportom, „jer sport je nešto što nudi, prije svega, viši stepen razumijevanja među mladima, daje novu energiju, druženje“.

– Mladi su uvijek spremni da dodatno svoju energiju dokazuju na sportskim borilištima – naveo je ministar Osmanović.

Novoizabrana direktorica Pete gimnazije na Dobrinji Deniza Tokalija je kazala da su zbog velike važnosti EYOF-a, odabrani predstavnici učenika iz svakog razreda s kojima će ministar razgovarati.

– S obzirom na to da je Peta gimnazija poznata po sportskim odjeljenjima, mislim da će ovo druženje biti jako lijepo – navela je Tokalija.

Kaže da se s EYOF-om vraćaju sve lijepe uspomene na Zimske olimpijske igre 1984. godine, te da je ovo prilika da se mladi druže.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!