BiH Izdvojeno Vijesti

OSCE, OHR i Ambasada SAD-a: U Srebrenici je počinjen genocid, to je činjenica

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD-a i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

– Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost – navodi se u zajedničkom saopćenju.

Kako se dodaje, Izvještaj je pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru. Mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova. Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od strane dva međunarodna suda.

– Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše historija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod – kaže se u saopćenju.

Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda. Ti napori se nastavljaju i danas. Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina.

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve. Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve, navodi se na kraju zajedničkog saopćenja.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!