Orić i Muhić: Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje optuženih

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Naser Orić i Sabahudin Muhić, optuženi za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac kod Bratunca, budu kažnjeni u skladu sa zakonom.
oric

Tužitelj Miroslav Janjić smatra da je na osnovu iskaza svjedoka i haške presude Naseru Oriću, dokazana tvrdnja iz optužnice, prema kojoj se Oriću i Muhiću na teret stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U završnim riječima tužilac Janjić najviše se pozivao na iskaze zaštićenog svjedoka O-1, koji je kazao da je bio svjedok ubistva Slobodana Ilića.

„Svjedok O-1 je u detalje opisao ubistvo sudije Ilića, koji je zajedno sa još tri, četiri vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), 12. jula zarobljen. Svjedok je opisao kako je Orić u predjelu prsa i glave udarao Ilića, a nalaz vještaka Rifata Kešetovića potvrdio je višestruke prelome kostiju kod Ilića“, kazao je Janjić.

Orić je optužen da je 1992. bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH, a Muhić kao pripadnik tih snaga.

Tužilaštvo se pozvalo i na iskaz Ibrana Mustafića, koji je tokom svjedočenja kazao da mu je Orić u svom stanu priznao ubistvo Slobodana Ilića.

Tužitelj Janjić smatra da su iskazi svjedoka identični i vjerodostojni, naročito opisi Slobodana Ilića na dan ubistva. Prema rječima Janjića, neki od svjedoka su rekli da je Ilić bio u vojnom džemperu dok je njegova supruga kazala da je 12. jula nosio košulju.

Pominjući ubistva Milutina Miloševića i Mitra Savića, Državno tužilaštvo smatra da su svjedoci nedvojbeno potvrdili kako su u oba zarobljenika pucali i Orić i Muhić.

Stav Tužilaštva BiH je da su svjedoci Odbrana nevjerodostojni te da su suprotni materijalnim dokazima i haškoj presudi Naseru Oriću.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar, kada će biti iznešene završne riječi Odbrana optuženih.

 

(Bportal/ Detektor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>