Crna Hronika Crna Hronika Magazin Magazin Tehnolink Zanimljivosti Život

Oprez za roditelje: Novi izazov prijeti djeci na internetu

Dvanaestogodišnja djevojčica oporavlja se od teških opekotina koje je zadobila na tijelu nakon što se uključila u opasan izazov koji se širi na internetu.

Njenu majku Brandy Ovens prošlog petka probudio je glasan prasak u kući. Nekoliko trenutaka kasnije vidjela je kćerku Timiju kako trči niz stepenice dok joj je gotovo cijelo tijelo bilo zahvaćeno vatrom.

– Protrčala je hodnikom pored moje sobe. Tijelo joj je gorjelo od koljena do kose. Počela sam da vrištim. Moje dijete! Bilo je užasno – izjavila je majka iz Detroita za časopis People.

Ona i njen suprug odmah su počeli peškirima da gase vatru, pa su djevojčicu stavili u kadu i istuširali je hladnom vodom.

– Opekla sam ruke. Bila je prava trauma vidjeti je kako gori – kaže Ovens.

Djevojčica je prevezena u dječiju bolnicu, gdje će ostati narednih nekoliko mjeseci dok se ne oporavi od opekotina drugog i trećeg stepena koje je zadobila na 49 posto tijela.

Djevojčica je bila na operaciji, gdje joj je presađena privremena vještačka koža, a potrebne su joj još tri operacije, kao i vještačka koža. Vitalni znakovi su dobri, ali bit će neophodan dug oporavak, kako kaže njena majka.

Tek nakon incidenta žena je otkrila šta se zapravo dogodilo. Prijateljice njene kćerke su joj ispričale da se na Internetu pojavio izazov u kome se ljudi polivaju alkoholom pa zapale. Ovaj trend naziva se “vatreni izazov” i širi se putem Facebooka i YouTubea.

– Bila sam tako ljuta. Ne mogu da vjerujem da bi ona to uradila, ona je bolja od toga. Ne znam o čemu je razmišljala kad se odlučila na tako lud potez – iznenađena je majka petoro dece.

Timija još ne može da govori, pa ne može da otkrije majci zašto je učestvovala u ovom izazovu. Međutim, Brandy Ovens ne želi da čeka da još djece nastrada.

– Pratite svoju djecu, provjerite što rade. Ako možete da kontrolišete njihove telefone, preporučujem to. Sada to radim s drugom djecom. Naučila sam lekciju – poručila je majka djevojčice.

(B92/Faktor/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!