Opozicija traži vanrednu sjednicu GV Tuzla: Problem aerozagađenja se mora rješavati

Klubovi vijećnika SDA, BOSS, SBB i HDZ u Gradskom vijeću Tuzla, zatražili su od predsjedavajućeg Vijeća da na osnovu člana 59. Poslovnika zakaže hitno održavanje vanredne tematske sjednice pod nazivom: Urgentno rješavanje problema aerozagađenja u Tuzli.
tuzla-smog

Posljednja informacija objavljena i u medijima da je Tuzla najzagađeniji grad u Evropi, obavezuje na urgentno djelovanje u cilju zaštite zdravlja građana, koje je izrazito ugroženo otrovnom, ali i smrtonosnom koncentracijom otrovnih čestica.

Neophodno je da se sve ustanove i preduzeća u Tuzli i okolini obavežu na poštivanje zakonskih propisa iz oblasti zaštite zdravlja građana, da se naloži kantonalnim i federalnim inspekcijskim organima adekvatna kontrola aerozagađenja, te da se kroz rebalans budžeta obezbijedi da se najveći dio sredstava dobijenih iz naknade rada termoelektrana uloži u hitno širenje mreže toplifikacije, navedeno je u saopštenju za javnost klubova vijećnika SDA, BOSS, SBB i HDZ.

Grupa "Za čist zrak" već okuplja više 25.000 nezadovoljnih građana

Uzroke znamo i trebaju nam hitno rješenja - istaknuto je na početku teksta koji upisuje Facebook grupu "Pokret za čist zrak", koja je za svega nakoliko dana od osnivanja okupila više od 25.000 građana Tuzla i okolnih mjesta koji su nezadovoljni zagađenim zrakom u Tuzli i indolentnošću vlasti kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

- Ova neformalna grupa građana je nastala kao potreba da se riješi problem sa zagađenim zrakom. Jednostavno, građani žele čist zrak, a ne rak! Naravno da ćemo zajedno razraditi sve naše aktivnosti, ali ćemo vam i prezentovati kako smo to zamislili. U prvo fazi idemo sa FB kampanjom kako bi naša poruka došla do što većeg broja građana. U drugoj fazi idemo na organizovanje nekog vida tribine sa stručnjacima jer mi želimo da struka dođe do izražaja i da ona ponudi rješenja. Treća faza su aktivnosti koje će imati cilj da najave masovno okupljanje građana sa samo jednim ciljem, a to je čist zrak - ističu administratori grupe.

0401_grupa

Da se pod hitno moraju naći rješenja gorućeg problema jednog od najzagađenijih gradova u Evropi, pokazuje i analiza rezultata monitoringa zraka u Tuzli na Mjerne stanice BKC. U posljednih pet godina evidentan je porast koncentracije SO2 i porast broja satnih prekoračenja graničnih vrijednosti od 350 μg/m3. 2012. godine su bila 143 satna prekoračenja, a 2016. godine 704. Tokom jedne kalendarske godine ova vrijednost bi smjela biti prekoračena maksimalno 24 puta.

Iako navedeno djelovanje grupe geografski nije ograničeno na Tuzlu i okolinu, navjeći broj članova je iz ovog dijela BiH.

Grupi se možete pridružiti OVDJE.

(Bportal.ba/Tuzlainfo)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>