BiH Vijesti

Općina Novi Grad zajedno sa borcima obilježila Dan Armije RBiH

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april i 27. godišnjicu od njenog formiranja, Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine obilježila uz prigodan program i druženje sa borcima, pripadnicima novogradskih i drugih ratnih brigada, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, civilnim žrtvama rata, te brojnim gostima iz društvenog i javnog života.

 Jedan od najznačajnijih datuma moderne historije

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje održano je u sportskoj dvorani na Dobrinji, gdje je priređen ručak za više od 600 boraca i gostiju. Bila je to prilika da se prisjetimo teških, ali slavnih dana kroz koje su prošli branioci naše domovine i naši građani, te da se sjetimo svih onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo. Obilježavanju su, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, armijski general Jovan Divjaka i Nedžad Bublin – Čupo, komandir voda izviđačko-diverzantske jedinice 2. Viteške brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni Ljiljan“, koji je podsjetio na višestoljetnu opstojnost države BiH, te na ratni i časni put i herojske podvige pripadnika Armije RBiH.

Općinski načenik Semir Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Naglasio je da je Dan Armije jednako važan kao i Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH zbog toga što se vjerovatno ni ova dva datuma ne bi obilježavala, niti bi ih imao ko obilježavati, da nije bilo Armije RBiH koja je odbarnila našu državu od agresora i zaslužna je za to da danas postoji država BiH, međunarodno priznata, sa svim problemima koje ima.

„Mi kao Općina nastojimo da čuvamo i baštinimo sjećanje na Armiju RBiH još od momenta od kada najveće Općinsko priznanje nosi ime Safeta Hadžića, jednog od dvojice heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata sa teritorije Novog Grada. U proteklim godinama radili smo puno da obilježimo sve ono što je važno kada je u pitanju sjećanje na Armiju RBiH, prije svega mislim na prostor Žuči, gdje su se vodile teške bitke za odbranu Sarajeva i gdje smo otkupili zemljište i počeli realizaciju projekta izgradnje Memorijalnog kompleksa, zajedno sa Fondom memorijala KS-a. Već petu godinu, na Dan Armije imamo prigodan ručak i druženje sa borcima. To je prilika na kojoj se najviše nas okupi, kao i 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč“, istakao je načelnik Efendić.

(Bportal / Saff)

Podijeli na društvene mreže!