Nekategorisano

Općina Centar: Podešene elektronske funkcije na solarnim klupama

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) su 2015. godine uz finansijsku podršku Ambasade Švedske, a u saradnji sa Općinom Centar, postavili šest solarnih klupa na tri lokacije u općini Centar.

Solarne klupe postavljene su ispred pješačkog mosta “Festina lente – Požuri polako”, zatim Narodnog pozorišta na Pozorišnom trgu – Susan Sontag, te ispred Sarajevo City Centra na Marijin Dvoru.

Realizacija projekta postavljanja solarnih klupa na području ove lokalne zajednice nastavljena je i u 2017. godini. Naime, u okviru UNDP projekta “MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene”, tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, dvije na Vilsonovom šetalištu kod mosta Suada Dilberović i Olga Sučić, a jedna kod zgrade Općine Centar.

S obzirom da su solarne klupe usljed izloženosti lošim vremenskim prilikama pretrpjele niz oštećenja, UNDP je ponudio sanaciju klupa te podešavanje postavki elektronskih funkcija. Popravke je izvršila kompanija Include, a UNDP je pokrio sve troškove.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet. U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima, navodi se u saopćenju Općine Centar.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!