Regija i Svijet Svijet

OIC pozvao UN da 15. mart proglasi međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije

U zajedničkoj izjavi usvojenoj nakon današnjeg sastanka šefova diplomatije zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), upućen je poziv Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim i regionalnim oprganizacijama da 15. mart proglase međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu je danas održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) povodom terorističkog napada na Novom Zelandu. Nakon sastanka je objavljena zajednička izjava u kojoj je istaknuto kako terorizam nema vjeru te je naglašen stav kako ovakvi teroristički akti, bez obzira gdje, kada ili ko bio njihov izvršitelj ni na koji način ne mogu imati opravdanje.

Pozdravljena je i posjeta visokih turskih zvaničnika Novom Zelandu, odnosno boravaka zamjenika turskog predsjednika Fuata Oktaya i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua na Novom Zelandu, koji su po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogan, neposredno nakon terorističkih napada, posjetili ovu zemlji. Naglašeno je kako je to bila jasna poruka solidarnosti s prodicama žrtava i narodom Novog Zelanda.

Izvršni komitet Organizacije islamske saradnje (OIC) osudio je užasne i podle islamofobične terorističke napade na nevine ljude koji su se molili u džamijama Al Noor i Linwood, u gradu Christchurch, na Novom Zelandu.

Pozdravljen je stav Vlade Novog Zelanda, na čelu s premijerkom Jacindom Ardern, koja je, kako je istaknuto, najoštrije osudila teroristički napad i pružila podršku muslimanskoj zajednici u toj zemlji i solidarisala se s porodicama žrtava.

Podvučeno je kako je solidarnost koju je pokazala kompletna novozelandska javnost za svaku pohvalu.

“Izvršni odbor OIC-a potpuno podržava opredjeljenje Novog Zelanda da se na sveobuhvatan i transparentan način istraže teroristički napadi, koji su izvedeni uz bolesne terorističke manifeste i koje podržavaju različiti đavolski krugovi”, piše u zajedničkoj izjavi.

Upućena je i poruka saučešća te iskazana najdublja sućut porodicama nedužno stradalih muslimanskih žrtava, narodu Novog Zelanda, kao i Vladi ove zemlje. Naglašeno je kako se OIC nada da će adekvatno kažnjavanje teroriste te zadovoljenje pravde utješiti porodice žrtava.

“Ovi odvratni teroristički napadi na džamije i društvene centre i ubijanje muslimana, još jednom su najbolje ukazali na brutalne, nehumane i strašne posljedice islamofobije.

Na svim nivoima i platforma potrebno je da svi međunarodni akteri zahtijevaju sveobuhvatne i sistemske mjere”, naglašeno je u izjavi, te istaknuto:

“Sve zemlje s muslimanskim zajednicama, manjinama i migrantima se pozivaju da se sudrže od svih politika, izjava i praksi koje povezuju islam s terorizmom, ekstremizmom i prijetnjama po društvo. Sve države se pozivaju da ne ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode muslimana, uključujući i poštivanje vjerskih sloboda”.

Upućen je poziv svim vladama da u svojim zemljama zabrane svaku vrstu diskursa, pokušaja ili djelovanja kojima se prešućuje, potiče, ohrabruje ili izaziva neprijateljstvo prema muslimanima, odnosno ponižavanje islama i muslimana.

Kako bi svaki pojedinac ili grupa bili zaštićeni od mržnje i nasilja zasnovanog na vjeri i uvjerenju te kako bi se zaštitili svi vjerski objekti, upućen je poziv da se u skladu s međunarodnim pravom, normama i standardima, da se provodi postojeći pravni i administrativni okvir ili, u slučaju da bude potrebno, usvoje novi zakonski propisi.

Izvrsni odbor OIC-a pozvao je Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava i povjerenika za ljudska prava Vijeća Evrope na uspostavu opservatorija za praćenje i prijavljivanje djela vjerske mržnje, neprijateljstva i nasilja.

Upućen je poziv Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama da 15. mart proglase međunarodnim danom solidarnosti protiv islamofobije.

Podijeli na društvene mreže!