Regija i Svijet Svijet

OIC pozvao na međunarodni stav pred “rasističkim zakonima” Izraela

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) u srijedu je od međunarodne zajednice zatražila je konkretne korake kako bi se istražili zakoni Izraela, koje je nazvala rasističkim, javlja Anadolu Agency (AA).

U Jeddahu je održan sastanak stalnih članica OIC-a koje su razgovarale o zakonu “nacija-država” te njegovom utjecaju na historiju i politiku Palestine.

Yousef al-Othaimeen, generalni sekretar OIC-a, ovaj zakon nazvao je pokušajem da se legitimiziraju politike izraelske okupacije.

“Ovi rasistički zakoni i prakse koje provodi Izrael, okupatorska sila, neće legitimizirati nepravdu, agresiju i kršenja ljudskih prava palestinskog naroda”, smatra Al-Othaimeen.

On je pozvao međunarodnu zajednicu i UN-ovo Vijeće za ljudska prava da poduzmu konkretne korake i mjere kako bi bili direktno istraženi “rasistički zakoni Izraela”. Isto tako, zatražio je i sudske procese protiv onih koji krše ljudska prava u Izraelu.

Izraelski parlament (Knesset) u julu je usvojio zakon koji Izrael definira kao jevrejsku državu-naciju. Također, navedeno je kako je Jerusalem glavni grad Izraela, a hebrejski jedini službeni jezik.

Prema tom zakonu, građani su podijeljeni u dva reda, jevrejski praznici su proglašeni državnim, a za sporna pravna pitanja referenca će biti jevrejski zakon.

Navodi se i kako je Izrael država svih Jevreja na svijetu i da se u nju smiju vratiti svi Jevreji širom svijeta.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!