Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

OHR uoči odluke CIK-a: Ustav FBIH je iznad Izbornog zakona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u naredna dva dana bi trebala razmatrati primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Burna rasprava vođene je i na sjednici prošle sedmice, ali nije donesena odluka o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Naime, stručne službe CIK-a do prošle sjednice nisu pripremile konkretne prijedloge rješenja.

Članovi CIK-a BiH su tokom diskusije iznijeli različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine. Od ranije su mimilaženja i po pitanju principa 1-1-1, odnosno ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić tada je podsjetila da je postojala odredba u Izbornom zakonu koja je brisana „da svakom konstitutivnim narodu obavezno pripada po jedno mjesto“.

– Ta je odredba brisana. Ostala je odredba iz ustava na snazi, još je na snazi, svakom konstititivnom narodu pripada, pod uslovom da je izabran. Ta odredba je kamen spoticanja. Kad bi se ta odredba primjenila potpuno je nevažno je li popis iz 1991. ili popis iz 2013. jer mi se čini da bi oba dala potpuno isti rezultat vezano za broj zastupnika koji će se birati. I da će to pitanje potpuno biti nevažno ako prevlada većina da se primjeni ta ustavna odredba – smatra Hadžiabdić.

No iz OHR-a jasna poruka: Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1.

– Naš stav u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaju budućnosti, kaže za Vijesti.ba visoki predstavnik Valentin Inzko.

Inzko dodaje da se ovim principom osigurava se da svi konstitutivni narodi iz svakog kantona imaju svoje predstavnike u Domu naroda Federacije BiH.

– Jednostavno rečeno, ovaj princip je jedan od načina da se osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda širom BiH. Stoga se radi o osnovnom elementu BiH kao multietničkom društvu i elementu dugotrajne stabilnosti zemlje. U Federaciji je takozvana formula 1/1/1 dio Ustava Federacije BiH. Znamo da je jedna politička stranka osporila ovu ustavnu odredbu. Do donošenja odluke u tom predmetu, ova odredba se nastavlja primjenjivati i nije na jednoj instituciji da odluči hoće li je primjenjivati ili ne. To bi bila prevelika odgovornost koju bi ta institucija na taj način preuzela na sebe, rekao je Inzko.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!