BiH

Ogorčeni mještani izašli na ulicu: Mostarac danima u komi nakon sukoba s Romima

Meho Voloder iz mostarskog naselja Opine već osmi dan leži u bolnici u komi nakon što ga je u tom naselju pretukla grupa Roma, tvrde mještani ovog naselja.

Zbog ovog, kako navode, pokušaja ubistva njihovog sugrađanina, stanovnici Opina su se na poziv Udruženja građana Opine okupili jučer kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i frustracije “neradom nadležnih institucija koje ili ne znaju ili ne žele da riješe ovaj problem”.

Prema navodima mještana, Mehu je 7. avgusta, dok se vraćao s posla putem kojim svakodnevno prolazi do svoje kuće, napala grupa Roma, te su mu nanjeli teške povrede u predijelu glave zbog kojih se on i dan danas nalazi u komi.

– O Mehi svi sugrađani i komšije imaju samo riječi hvale kao čestitom i radinom čovjeku. Napadnut je od Roma koji su naselili skladište koje je u vlasništvu poznatog privrednika Joze Lijanovića. Prema navodima supruge pretučenog Volodera, koja je istim putem naišla vraćajući se sa posla, te ga je prva pronašla razbijene glave ležeći na zemlji u prisustvu dvojice Roma, pozvala je hitnu pomoć i policiju, te je Meho prebačen u bolnicu Južni logor u Mostaru – kazali su iz UG Opine.

Navode kako je indikativno da je jedan od dvojice policajaca na upit šta se desilo oštećenom pred ljekarima izjavio kako je Meho pao sa skele, iako nigdje u blizini nije bilo skele.

– Tek naknadnom reakcijom ljekara, koji su utvrdili da povreda nije mogla nastati na taj način nego jakim udarcem tupim predmetom u predjelu glave, i na pritisak porodice, izvršilo se vještačenje koje je dokazalo navode ljekara. Naknadnom reakcijom policije privedene su dvije osobe romske nacionalnosti koje se trenutno nalazi u pritvoru i za koje postoji opravdana sumnja da su počinile navedeno djelo – kazali su iz Udruženja.

Mještani navode kako problemi sa Romima koji su dovedeni u Mostar iz svih krajeva BiH i šire traje već godinama, posebno u ljetnom periodu, u vrijeme turističke sezone.

– Rome u Mostar privlače i otpadi sekundarnih sirovina koji se nalaze neposredno pored naselja Opine i velikog broja motela na magistralnom putu M-17. Većina dovedenih Romi ne posjeduju nikakav indentifikacioni dokument. Pokušaj ubistva našeg sugrađanina je kap koja je prelila čašu, stanovnici Opina su već dvije godine izloženi krađama, seksualnim uznemiravanjima djece i žena, paljenjem guma tokom noći i slično – tvrde mještani.

UG Opine je pozvalo na institucionalno rješavanje problema, te uputilo dopis svim relevantnim nadležnim institucijama da riješe problem i spriječe eventualne nerede između lokalnog stanovništva i dovedenih Roma.

 

Faksimil dopisa koji su članovi Udruženja uputili nadležnima

Jučerašnjem sastanku je, pored većeg broja predstavnika mostarskih udruženja, pristustvovao i predstavnik domicilnih mostarskih Roma Ćazim Lulić koji je naglasio da dovedeni Romi iz drugih krajeva predstavljaju problem i za mostarske Rome.

Povodom ovih tvrdnji mještana danas smo u više navrata pokušali kontaktirati Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali on nije odgovarao na naše pozive.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!