Ogorčeni kupci stanova u zgradi “15. maj” traže procesuiranje odgovornih

Kupci stanova u zgradi "15. maj", koja se nalazi na Brčanskoj Mlati u Tuzli, danas su protestnom šetnjom kroz grad podsjetili da osam godina čekaju useljenje u stanove koje su u potpunosti isplatili.
collage

Protestna šetnja krenula je ispred zgrade "15. maj", a potom su se kupci zadržali ispred Kantonalnog tužilaštva TK, Direkcije za izgradnju Tuzla i Gradske uprave.

Ispred Gradske uprave demonstranti, njih više od 50, uzvikivali su "Jasmine, lopove" i tako poslali poruku gradonačleniku Jasminu Imomoviću.

Podsjećamo, kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi "15. maj" ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka. Gradnja je počela 2007. godine, a trebala je biti okončana krajem 2009. godine, međutim to se još uvijek nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskog vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

"Grad je pokazao da nije želio pomoći, nego je cijelo vrijeme obmanjivo kupce kupujući vrijeme. Oni su dali saopćenje koje je imalo za cilj da oslabi naš današnji protest" kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja građana "15. maj" koje okuplja kupce stanova u istoimenoj zgradi.

Kantonalno tužilaštvo TK još od 2014. godine provodi predistražne radnje u vezi Direkcije i zgrade 15. maj, ali tužilac još uvijek nije donio odulku o pokretanju istrage. Udruženje "15. maj" zvanično je pitalo postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića hoće li biti donijeta odluka, ali odgovor još nisu dobili.

"Grad niječe svoju odgovornost prema kupcima i prema Direkciji za izgradnju. Ta Direkcija je javna ustanova kao što je i Vodovod, ili pak, Pannonica, koja je u početku vjerovatno plaćena novcima Direkcije, odnosno novcima nas kupaca. Mi sada očekujemo da gradska vlast prizna svoju odgovornost, jer dok to ne učine neće nam pomoći" kaže Sevleta Avdić, predstavnica kupaca.

Ona ističe da gradonačelnik i Gradsko vijeće mogu donijeti odluke koje će pomoći ili mogu ostaviti zgradu u centru Tuzle da propada.

"Naš advokatski tim je Gradskom vijeću ponudio rješenja koja su utemeljana na zakonima i primjenjiva su u našoj situaciji. Vidjet ćemo šta će učiniti Gradsko vijeće i Gradska uprava" istakla je Sevleta Avdić.

U nedjelju popodne povodom najavljenog okupljanja kupaca stanova saopćenjem se oglasila Gradska uprava.

"Razumijemo oštećene kupce, po ko zna koji put ćemo pokušati pomoći, ali želimo da javnost zna da kupce nije oštetila Općina, nego su ih oštetili oni sa kojima su ugovore potpisali. Razumijemo da kupci traže pomoć od gradskih i drugih organa vlasti, ali je nejasno zašto je pritisak dijela kupaca usmjeren na Grad, koji ih ugovorima nije oštetio, a ne na one koji su ih neispunjenjem ugovora oštetili. Pojedini predstavnici kupaca, u kampanji koju su poveli, ne postavljaju pitanje gdje su pare ili stanovi, onima sa kojima su ugovore potpisali i svoje pare dali. Namjerno nespominjanje onih koji su sve skrivili i zlonamjerno spominjanje onih koji sa spornim ugovorima nemaju ništa, drsko je obmanjivanje i javnosti i prevarenih kupaca, koristi krivcima, a ne žrtvama" kaže se, između ostalog, u saopćenju Grada Tuzla.

(Bportal.ba/Faktor/Foto: Tuzlarije.net)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>