BiH Vijesti

Održana konferencija ‘Evropa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU’

Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Sarajevu konferenciju “Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“, povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU.

U Parlamentarnoj skupštini BiH okupili su se predstavnici Evropske unije, ambasadori zemalja članica Evropske unije, kreatori politika u BiH, stručnjaci, analitičari i predstavnici civilnog društva kako bi zajedno diskutovali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija je rekao da Panevropska unija BiH svojim aktivnostima pokušava pomoći u izgradnji konsenzusa svih aktera u procesu evropskih integracija.

– Pozicija i opozicija trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Evropske unije, ali to ne znači puno dok sama ne pokrene procese i reforme – zaključio je Ćutahija.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer rekao je da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Evropske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene. Podvukao je da Austrija ima veliki interes da BiH napreduje, te je izrazio nadu da će zemlja poslije Općih izbora dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i evropskog puta BiH.

Klaus Wolfer, šef Odjela za proširenje EU-a pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova rekao je da je Austrija, koja predsjedava EU u ovom polugodišnjem mandatu, frustrirana zbog graničnih sporova između članica EU i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitaja moraju riješiti dijalogom prije ulaska u Evropsku uniju. Wolfer, koji je dobro upoznat s regijom jer je godinama bio u službi u Beogradu i Zagrebu, ocijenio je korisnim ove i druge slične aktivnosti Panevropske unije BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark je poručio kako i naizgled nemoguće stvari mogu funkcionirati kada za to postoji stvarna volja, navodeći primjer mehanizma koordinacije u BiH koji je uspostavljen kao poveznica među različitim nivoima vlasti da bi one mogle “jednim glasom” razgovarati s Briselom. Pozvao je političke aktere u BiH da “u duhu kompromisa” odmah nakon Općih izbora postignu dogovor o načinu provedbe njihovih rezultata kako bi se što prije moglo nastaviti s procesom evropskih integracija.

Konferencija “Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“ održana je uz podršku Općine Centar Sarajevo, a događaj je bio predmetom medijske brige, pažnje i poštovanja brojnih novinarskih ekipa, saopćeno je iz Panevropske unije BiH.

(Bportal/Vijesti.ba)

 

Podijeli na društvene mreže!