Odbornik SDP-a proslavio neustavni “dan RS-a” u Doboju

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini grada Doboj Esmin Mahmutović prisustvovao je prijemu kojeg je Gradska uprava organizirala povodom Božića i neustavnog praznika "dan RS-a". Mahmutović je bio jedini odbornik "probosanskih stranaka" koji se odazvao na prijem kojim se veličao praznik kojeg je Ustavni sud BiH proglasio kao neustavan.

600_1515595297Doboj

Tim je povodom reagirao njegov kolega iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sevlid Hurtić. Njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cjelosti:

- Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS, stoji u inicijativi o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve genocida zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirevića (SDP).

Dušebrižna politika SDP-a, na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem i osvajačem populističkih izjava Denisa Bećirevića, navodi da se 9. januar može vezivati samo za aktivnosti agresije nad BiH, stvaranje „velike Srbije“, genocid i tako dalje pa i zvuči kao politika koja brine o miru i ustavnom poretku države BiH.

Međutim briga SDP-a i nije kako je prestavljaju gore navedeni. Samim tim u gradu Dobuju imate odbornika Esmina Mahmutovića (SDP) koji je kao jedini Bošnjak danas prisustvovao, uveličao i slavio tzv. „dan RS-a“ u organizaciji Grada Doboja.

Gospodine Nikšiću i gospodine Bećireviću, kako i sami u svojoj inicijativi pozivate na odgovornost pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, pitam Vas kada će ovakvi istupi Vaših odbornika odgovarati ili se kao takva politika SDP-a svodi samo od Baščarsije do Marijin Dvora.

I za kraj gospodo iz SDP-a, kako i sami kažete: „Obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu je uvredljivo...“. E, pa nemojte nas vrijeđati. Dovoljno smo uvrijeđeni – napisao je Hurtić.

Neustavni praznik je za SDP, čini se, ipak prihvatljiv. Potvrđuje to i potez njihovog Enesa Suljkanovića, delegata iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS koji je odbio potpisati apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi. Apelaciju su potpisali svi ostali delegati iz Kluba Bošnjaka te Željko Stipić (HSP-BiH) i Mijo Perkunić (HDZ 1990) iz Kluba Hrvata.

Dok se visokorangirani zvaničnici SDP-a u javnom diskursu protive obilježavanju neustavnog praznika, njihove kolege u praksi itekako doprinose njegovom obilježavanju i očuvanju. Spekulira se kako je takav odnos itekako povezan sa nedavnim sastankom predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

(Bportal.ba/Faktor.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>