Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Odbio pregovore: Vučić se večeras vanredno obraća javnosti u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se srbijanskoj javnosti večeras u 21 sat.

Vučić je ranije odlučio da u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine, odnosno predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Naime, u Briselu se danas trebala održati nova runda dijaloga.

Vučić se jutros u Briselu sastao s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Predsjednik Srbije ranije je naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posjete.

Vučić će tek večeras donijeti odluku o mogućem odlasku na Kosovo i pretpostavlja se da će je objaviti u obraćanju.

Vučić je do kasno sinoć sa svojim najbližim saradnicima razmatrao situaciju, ali su i oni ostali podijeljeni po pitanju toga da li bi trebalo da posjeti Kosovo ili ne.

Posjeta predsjednika Srbije, ranije najavljena za subotu i nedjelju, iznenada je dovedena u pitanje nakon informacija da Priština namjerava da ga spriječi da posjeti Gazivode.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da može da se dogodi da predsjedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo i da bi mogao da prođe kao nedavno Marko Đurić.

“Ne znam da li Vučić dolazi na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi”, rekao je Veselji.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!