Odbijen zahtjev Bošnjaka u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) nije danas prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s Rezolucijom o zaštiti ustavnog pretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.
600_1512388376ustavni-sud-rs

- Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS-a ne sadrži opće pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter - saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Stoga, kako dodaju, po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS-a.

Zbog toga, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Rezolucije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u entitetu RS.

Rezolucija je usvojena na sjednici entitetskog parlamenta glasovima vladajuće većine.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je na taj dokument, u kojem se navodi da je RS opredijeljen da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma, stavio veto 27. oktobra.

Rezolucija je za njih u potpunosti neprihvatljiva i njome se, smatraju, zadire u nadležnosti države BiH.

(Bportal.ba/Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>