Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Odbijen amandman: Poslanici Skupštine TK nisu izglasali izdvajanje sredstava za izložbene paviljone 2. korpusa Armije RBiH

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jučer Prijedlog budžeta za 2019. godinu, samo četiri dana prije isteka privremenog finansiranja. Za Prijedlog budžeta glasala su 32 zastupnika, odnosno svi koji su prisustvovali glasanju.

Budžet je prihvaćen uz usvajanje zaključka koji je predložila SDA, da se nova Vlada TK obavezuje da napravi rebalans u prvih 100 dana svoga rada, koji će uključivati i povećanje dječijeg dodatka.

Stranka demokratske akcije predložila je ukupno 24 amandmana na Prijedlog budžeta za 2019. godinu, ali su svi odbijeni.

Jedan od amandmana, koji je predložila zastupnica Zumra Begić, bio je da se u budžetu planiraju sredstva za dovršetak započetog krila zgrade Muzeja Istočne Bosne. U okviru tog krila bi se napravila dva izložbena paviljona čime bi se stvorili uslovi za formiranje stalne muzejske zbirke za period Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

“Jedan od mojih amandmana je bio i amandman za restauraciju, odnosno dovršetak gradnje Muzeja Istočne Bosne, koji je u jednom dosta lošem stanju tako da nema mogućnosti postavljanja postavke artefakata, odnosno predmeta koji su nam ostali u naslijeđe od Drugog korpusa Armije RBiH. Sljedbenik Drugog korpusa pa i cijele Armije RBiH je Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH. Središte ovog puka je na Dubravama kod Tuzle. U kasarni na Dobravama postoji spomen soba Drugog korpusa, ali je praktično nedostupna široj javnosti, a naročito turistima iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva” kazala nam je zastupnica u Skupštini TK Zumra Begić, dodajući kako bi postavka imala za cilj da na ilustrativan način predstavi vojni i civilni život na prostoru Tuzlanskog kantona tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ovom postavkom bi se dao doprinos u sprječavanju pokušaja revizije ratnih događaja i karaktera samog rata, perioda koji mlađe generacije ne pamte” istakla je Begić.

Kako se navodi u amandmanu potavku bi činili:

– dokumenti, fotografije, zapisi, trodimenzionalni predmeti i oružje iz perioda odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-95.

– sve ono što oslikava život boraca u zoni dejstva Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i na ratištima širom Bosne i Hercegovine gdje su učestvovale jedinice Drugog korpusa u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995,

– funkcionisanje privrede, civilne zaštite, zdravstvenog, obrazovnog i kulturnog sektora, udruženja građana, humanitarnih organizacija, sportskih klubova i svih drugih subjekata u ratnom periodu.

Prema riječima zastupnice Begić radi se o muzejskoj građi koja je veoma značajna za sve građane Tuzle i Tuzlanskog kantona, sve one koji su dali svoj doprinos u oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ali i za sve one koji osjećaju ljubav prema ovoj zemlji.

Jedan od amandmana odnosio se na izdvajanje sredstva za sufinansiranje troškova nabavke i ugradnje mjernih regulacionih stanica i toplifikaciju netoplificiranih dijelova u Gradu Tuzla u iznosu od 500.000,00 KM.

“Jedan od mojih amandmana je bio povećanje sredstava za nabavku sitnog inventara i potrošnih sredstava koja omogućavaju adekvatanu higijensku zaštitu u školama. Trenutno su ta sredstva izuzetno nedostatna. Direktori škola, sa kojima sam razgovarala, izjasnili su se da su sredstva nedostatna, da su sredstva nekvalitetna, da ih sanitarne inspekcije zbog toga kažnjavaju. Veoma često nastavnici, direktori, ali i roditelji učestvuju u nabavci tog materijala ili se snalaze preko raznih donatora” kazala nam je Begić.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!