Od “zelene transverzale” do “dobrog prijedloga”: Kako se Dodik povinovao Vučiću i prihvatio plan puta Sarajevo – Beograd

U februaru ove godine Milorad Dodik je bio apsolutno isključiv. Za njega izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo nije bila prioritet, niti ga je to zanimalo.
dodik-vucic

''RS je za izgradnju auto-puta koji bi pokrio teritoriju značajnu za RS na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama. Taj put ne može da bude završen negdje dole, navodno u Sarajevu, nego bi morao da pokrije upravo ovaj prostor", rekao je Dodik.

Nakon toga, uslijedili su sve učestaliji prijedlozi od vlasti iz Beograda o gradnji brze ceste Beograd – Sarajevo. Međutim, to je za predsjednika RS bio pokušaj rehabilitacije zelene transverzale. Tako je barem 20. jula prenijela Radio televizija RS.

''Prijedlozi koji stižu iz Federacije BiH kada je riječ o gradnji brze ceste Beograd - Sarajevo, predstavljaju pokušaj rehabilitacije 'zelene transverzale', stav je predsjednika RS Milorada Dodika", prenijela je Radio televizija RS

Poslije ovog stava uskoro je u Beograd stigao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Predsjednici Turske i Srbije razgovarali su o trasi Beograd – Sarajevo. Prije tačno sedam dana Milorad Dodik je u Beogradu bio da Aleksandrom Vučićem. Auto-put Sarajevo - Beograd  bila je nezaobilazna tema.

''Ja ću nastaviti da molim predsjednika RS Milorada Dodika i sve ljude u Sarajevu koji o tome odlučuju za auto-put koji bi išao preko Višegrada. Dakle, koji bi išao Požega – Kotrman – Sarajevo'' – rekao je 29. oktobra predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Molbe su očigledno urodile plodom. Sve ono što je Milorad Dodik odbijao i predstavljao kao nemoguće, sada je po svemu sudeći auto-put Sarajevo – Beograd preko Višegrada prihvatio kao gotovo rješenje.

''Usvojen je planski dokument koji govori da trasa auto-puta na relaciji Višegrad - Pale prioritet za RS. Čak i sa Srbijom, kada smo razgovarali neki dan sa predsjednikom Vučićem, on je na jedan indirektan način rekao da je prioritet i za Srbiju ta trasa puta'', rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Tako je Milorad Dodik prešao put kada je brzu cesti Sarajevo - Beograd nazivao ''zelenom transverzalom'', do današnjeg stava da je za njega praktično sasvim dobar prijedlog izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd preko Višegrada.

(Bportal.baq/BN Televizija)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>