BiH Vijesti Vijesti

Od Eritreje do Malija: U mirovnim misijama širom svijeta učestvovalo 1.300 pripadnika OSBiH

Untitled
Foto: Klix.ba

U navedenim misijama učestvovalo je više od 1.300 pripadnika Oružanih snaga BiH. Trenutno ih se u misijama podrške nalazi 66.

“U operaciji podrške miru u Afganistanu nalazi se 57 pripadnika OSBiH. Navedena misija je sredinom ove godine proširena za dva pripadnika Vojne policije OSBiH. U UN-ovoj mirovnoj misiji u Kongu i Maliju nalazi se sedam pripadnika OSBiH, od tog broja pet ih je u Kongu i dva u Maliju. U misiji EU u Centralnoafričkoj Republici su dva pripadnika OSBiH. Učešće u ovoj misiji počelo je sredinom 2017. godine”, kazali su nam u Ministarstvu odbrane BiH.

Osim novog načina rada, pripadnici OSBiH se tokom boravka u mirovnim misijama susreću i s novim kulturama i različitim tradicijama. Iako im adaptacija na klimu i privikavanje na novu sredinu povremeno stvaraju poteškoće u radu, iz Ministarstva odbrane ističu da su pripadnici OSBiH sve zadatke u internacionalnom okruženju uvijek izvršavali uspješno, bez ijednog vanrednog događaja.

“Svi pripadnici su se živi i zdravi vratili u svoje jedinice i porodicama. To svim državljanima BiH daje za pravo da budu ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, istakli su iz Oružanih snaga BiH.

Prema Pravilniku o učešću pripadnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH, u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inozemstvu, naredbu o izvršenju pripremnih radnji za upućivanje u operaciju podrške miru donosi ministar odbrane BiH i na osnovu toga počinje proces odabira kandidata. Pri odabiru kandidata uvažavaju se karakter operacije, stručnost, iskustvo i nacionalna zastupljenost kandidata te uslovi koje propisuje organizator ili kontingent u čijem su sastavu. U operacijama podrške miru ne može učestvovati pripadnik protiv kojeg se vodi krivični ili disciplinski postupak te osoba koja je kažnjavana za krivična djela za koja se postupak vodi po službenoj dužnosti, kao i one osobe koje su u prethodnim misijama ocijenjene ocjenom “zadovoljava” i nižom ili su na bilo koji način u misiji narušili ugled BiH. Profesionalna vojna lica mogu biti upućena u operacije podrške miru i druge aktivnosti u inozemstvu bez lične saglasnosti.

Također, inicijalni kriterij je poznavanje engleskog jezika i završen kurs za mirovne operacije.

Za veliki broj njih, učešće u mirovnoj misiji je najveći uspjeh u vojničkoj karijeri, jer su izabrani da svoju domovinu predstavljaju u operacijama podrške miru.

(Bportal.ba/Klix.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši