BiH Slider Slider Vijesti

Ocjena ustavnosti: Ustavni sud BiH danas odlučuje o uputstvu CIK-a o popuni Doma naroda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj plenarnoj sjednici trebao bi razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, u dnevni red plenarnog zasjedanja uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH (“Službeni glasnik BiH broj 91/18).

Tim zahtjevom osporen je akt koji je CIKBiH usvojio 18. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani. Ovo CIK-ovo uputstvo izazvalo je burne reakcije predstavnika velikog broja političkih stranaka u BiH koje navode kako u Ustavu Federacije BiH jasno stoji da se za popunu Doma naroda može koristiti samo popis iz 1991. godine, te smatraju kako osporeni akt vodi podjeli države na tri etničke jedinice.

Kako Fena u Ustavnom sudu BiH saznaje, taj je sud zaprimio i zahtjev predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti CIK-ovog uputstva.

U međuvremenu, CIKBiH dostavio je Ustavnom sudu BiH očitovanje u vezi s usvojenim/osporenim aktom o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema dnevnom redu plenarne sjednice, Ustavni sud BiH bi se, između ostalog, trebao očitovati i o predmetu U-21-18, odnosno zahtjevu Mladena Bosića (u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH) za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 48. i 48a. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama (Službeni glasnik RS broj 106/09 i Službeni glasnik RS broj 78/11).

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!