BiH Vijesti

Obuka za UN policijske službenike i vojne posmatrače UN-a u kampu Butmir

U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (PSOTC) u kampu Butmir održava se obuka za UN policijske službenike i vojne posmatrače UN-a, kao zajednički projekt između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a.

Na obuci učestvuje 35 polaznika i to 30 policijskih i državnih službenika, pripadnika ministarstava unutarnjih poslova i policijskih struktura iz BiH i po jedan policijski  službenik iz Albanije, Estonije, Makedonije, Srbije i Slovenije (ukupno pet).

Ova obuka je spojena s kursom za vojne eksperte u misijama Ujedinjenih nacija (vojni posmatrači) kako bi se već tokom predmisione obuke primijenio UN integrirani koncept u čijem je fokusu nužnost međusobne saradnje i koordinacije policijske, vojne i civilne te drugih komponenti u stvarnom misijskom kontekstu.

Tako će 17 studenata, 12 iz OS BiH i pet međunarodnih studenata (Albanija, Hrvatska, Makedonija i Ujedinjeno Kraljevstvo) imati priliku da budu na zajedničkim predavanjima s ciljem razmjene iskustva sa kolegama iz policije.

Također će zajednički učestvovati u simulacijskoj vježbi koja će prikazati stvarnu situaciju u misiji na terenu.

Obuku izvode instruktori i predavači iz Ministarstva sigurnosti, policijskih agencija u BiH, instruktori PSOTC-a, Oružanih snaga BiH, kao i međunarodni instruktori. Radi se o certificiranim obukama UN-a za policijsku i vojnu komponentu.

Cilj obuke je priprema polaznika za učešće u integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija kako bi efikasno izvršavali zadate ciljeve iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ceremonija zatvaranja kursa i uručenja certifikata polaznicima obuke bit će održana u petak, 12. oktobra, uz prigodno obraćanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i uime PSOTC-a kurs direktor st.vod.I kl. Nura Mulavdić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!