BiH Vijesti Vijesti

Obilježena 23.godišnjica pogibije Zaima Imamovića

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je učenjem Ja'sina i polaganjem cvijeća na mezar ratnog komandanta i dobitnika “Zlatnog ljiljana” Zaima Imamovića obilježena 23. godišnjica njegove pogibije.

Počast su odali saborci, porodica i prijatelji Imamovića kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, Kantona Sarajevo i općina.

Zaim Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, opština Goražde. Poginuo je 9. oktobra 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice i to u okviru akcije deblokade Sarajeva i Goražda. Bio je šest puta ranjavan. Poginuo je samo dva dana prije uspostave trajnog primirja u BiH.

Ratni komandanti i saborci Ahmed Sejdić i Ferid Buljubašić, za Zaima Imamovića kažu da je, iako je bio mlad, bio izuzetan vojnik, drug, dobar ratni komandant.

– Naši vitezovi, naše gazije, među kojima je bio i Zaim Imamović, branili su  i odbranili državu BiH. Suština borbe Imamovića, jednog od najvećih sinova BiH, bila je da u BiH žive oni koji je vole, da žive slobodni u svakom njenom pedlju – rekao je Sejdić.

Sin Zaima Imamovića, Denis, kaže da je njegovog oca definirala hrabrost, strpljivost, mudrost, jer je, u naizgled nemogućim situacijama pronalazio rješenja, donosio prave i dobre odluke.

– Ono što je karakteristika Zaima Imamovića i njegovih saboraca je što su oni branili i odbranili BiH od agresije. Mlade generacije trebaju znati te vrijednosti za koje su se oni borili, a plodove te borbe mi danas uživamo – kazao je Denis Imamović.

Poruka sa današnjeg skupa sjećanja na komandanta Zaima Imamovića je da tekovine za koje su se borili su odbrana BiH, pravda, ravnopravnost i sloboda svih građana BiH, a očuvanje tih tekovina je zadaća svih.

U Goraždu će sutra biti položen kamen temeljac za spomen obilježje komandantu Zaimu Imamoviću.

(Bportal/FENA)

Podijeli na društvene mreže!