BiH Vijesti

Obilježavanje 25. godišnjice od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici

Na današnji dan 1993. godine isapljene su četiri granate s položaja srpske vojske koje su ubile 74 i ranile preko 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika te općine Nermin Alivuković.

Tabaković je za Fenu kazao da će na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić potpredsjednik RS-a.

– Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin – kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica je u 11.30 sati, a nakon podne namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši