Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Novi Zeland: 25.000 ljudi na komemoraciji žrtvama terorističkog napada u Christchurchu

Najmanje 50 muslimana ubijeno je prije dvije sedmice u terorističkom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu. U znak sjećanja na žrtve u Christchurcu je upriličena Nacionalna komemoracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemoraciji održanoj u Hagley Parku u Christchurcu prisustvovali su guvernerka Novog Zelanda Patsy Reddy, premijerka Jacinda Ardern, premijer Australije Scott Morrison, umjetnici Yusuf Islam, Marlon Williams, Holly Smit i Teeks, te predstavnici najmanje 59 zemalja.

Komemoraciji je prisustvovalo 25.000 ljudi, a u Christchurcu su zabilježeni emotivni trenuci dok su na razglasu čitana imena žrtava terorističkog napada 15. marta ove godine, na džamije Noor i Linwood. Umjetnici su na komemoraciji recitovali stihove za žrtve napada. Premijerka Ardern je obraćanje na komemoraciji započela na jeziku autohtonog polinezijskog naroda Maori. Poručila je kako se svijet zaglavio u začaranom krugu ekstremizma, koji se mora okončati.

Istakla je kako su se danas u Christchurcu okupili na 14 dana od najmračnijeg dana u historiji Novog Zelanda.

-Ne možemo se sami suočiti s ovim problemima, niko od nas ne može. No, naš odgovor leži u jednostavnom konceptu koji nije u vezi s domaćim granicama, koji se ne temelji na etničkoj pripadnosti, moći ili načinu upravljanja. Odgovor leži u našoj humanosti – poručila je Ardern.

Dodala je također kako je ovaj dan prilika da se kaže hvala globalnoj zajednici koja je pružila ruku Novom Zelandu i muslimanskoj zajednici, kao i svima onima koji su se okupili na komemoraciji u Christchurchu.

-Koje riječi mogu iskazati bol i patnju 50 izgubljenih muškaraca, žena i djece i toliko povrijeđenih? Koje riječi mogu obuhvatiti ono s čim se suočila naša muslimanska zajednica kao meta mržnje i nasilja? Koje riječi izražavaju tugu grada koji je u prošlosti iskusio patnju? Mislila sam da ih nema. I onda sam došla ovdje i dočekana s jednim jednostavnim pozdravom. Esselamu alejkum. Mir s vama – poručila je Ardern.

Farid Ahmad, koji je u terorističkom napadu na džamiju Noor izgubio suprugu, na komemoraciji je ponovio kako je oprostio teroristi.

-Ne želim imati srce koje vrije kao vulkan. Vulkan ima bijes, nema mira, već ima mržnju. On izgara unutar sebe, ali izgara i okolinu. Ne želim imati takvo srce i vjerujem da niko ne želi imati takvo srce – rekao je Ahmad, te dodao:

“Želim srce koje će biti puno ljubavi i brige, bogato milosrđem i oprostom. To srce ne želi da više iko izgubi život. Ovo srce ne želi da bilo koje drugo ljudsko biće osjeti bol koju ja osjećam. Zbog toga sam izabrao mir, izabrao sam ljubav i oprostio sam.”

Najmanje 50 muslimana ubijeno je 15. marta u terorističkim napadima tokom džuma-namaza na dvije džamije u gradu Christchurchu.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!