Novi Zakon o PIO-u: Čampara razgovarao sa sindikalcima u policiji FBiH, sutra sastanak i sa Novalićem

Federalni premijer Fadil Novalić zajedno sa ministrima u Vladi FBiH, ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom i vjerovatno ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, održat će sutra sastanak sa predstavnicima sindikata policije u Federaciji i Kantonu Sarajevo. Kako je za Faktor potvrđeno, ministar Čampara je sa sindikalcima i jutros održao sastanak na kojem je razgovarano o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.
600_1508146818aljosa_campara

Čampara je jutros na ovu temu razgovarao sa predstavnicima sindikata policije, a sutrašnjem sastanku u Vladi trebali bi prisustvovati Fahrudin Halač, predsjednik Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH i Mirza Hadžiabdić, predjsednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS, kao i predstavnici sindikata Federalnog MUP-a.

Sindikalci su tražili sastanak zbog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH kojim se, kako navode, najavljuje da će "jedino smanjenje primanja po osnovu penzije imati policijski službenici koji su u penziju otišli po ranije važećim propisima u ovoj oblasti kao i oni policijski službenici koji bi pravo na penziju ostvarili po de lege ferenda propisu".

Oni navode kako potpuno razumiju i uvažavaju trenutnu finansijsku situaciju u Zavodu PIO, ali da zakonsko rješenje nije prihvatljivo kako za aktivne policijske službenike, tako i za one koji su pravo na penziju ostvarili u proteklom periodu i to iz niza razloga koje su nabrojali u svom dopisu upućenom premijeru Novaliću i ministrima Čampari i Drljači.

Šta traže sindikalci u policiji u FBiH i koji su njihovi razlozi možete vidjeti na priloženim fotografijama.

1000_1510665927sindikalci_-_policija

1000_1510665941sindikalci_-_policija1

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>