Magazin Magazin Slider Slider

Novi skandal svjetskog brenda: Na čarapama pozdrav Allahu?

Švedski modni gigant primoran je da povuče čitavu seriju dječijih muških čarapa sa lego motivima, jer je nekoliko mušterija primijetilo da dio dizajna veoma podsjeća na arapski natpis Allah.

Naime, kako prenosi RT pisanje švedskih medija, na dječijim čarapama je lik lego figure, radnika s kacigom, koja u ruci drži betonsku bušilicu. Dio koji je sporan je “trag” rada te bušilice koji, ako se pogleda naopačke, veoma podsjeća na arapsku riječ Allah.

Iako iz H&M-a kažu da je riječ o pukoj koincidenciji, uprava ove modne marke je ipak odlučila da povuče iz prodaje sporne čarape pošto se reakcija javnosti proširila za kratko vrijeme.

1000_1517218141carape

Ovaj najnoviji incident dolazi svega nekoliko nedjelja od velikog skandala koji je u svjetskoj javnosti izazvala kampanja za novu dječiju liniju garderobe, na kojoj je crni dječak koji nosi majicu s natpisom “najcool majmun u džungli”.

Ta kampanja, koja se našla i na bilbordima širom svijeta, izazvala je oštre reakcije i optužbe H&M-a za rasizam. Među nekim kritikama su bile i prijetnje da će doći do bojkotovanja tog brenda, a neke radnje H&M-a u Južnoj Africi su čak bile i polupane.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši