BiH Slider Slider Vijesti

Novi skandal Gordane Tadić: U službenim dokumentima Tužilaštva BiH Neum se tretira kao inozemstvo!?

Piše: S. Avdić

Gordana Tadić, Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u svojoj skromnoj profesionalnoj biografiji koju je, pored ostalog, dostavila i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje ju je izabralo na tu dužnost, najviše prostora je posvetila brojnim seminarima, okruglim stolovima, stručnim konferencijama, u zemlji i inozemstvu, kojima je prisustvovala.

“Učestvovala je na brojnim međunarodnim konferencijama, od kojih između ostalih treba istaći…”, napisala je za sebe Tadićka. Ona je “između ostalog istakla” da je nazočila “promociji knjige “Procesuiranje ratnih zločina seksualnog nasilja u sukobima” čiji su autori glavni tužilac pri MKSS Serge Brammertz i zamjenica tužioca Michelle Jarvis”.

Kako je prošle nedjelje otkrio portal “Žurnal”, Gordana Tadić na brojnim putovanjima izvan Bosne i Hercegovine koristi putovnicu Republike Hrvatske. To se desilo i tokom njenog putovanja u Neum, sredinom prošlog mjeseca, o kojem je Tužilaštvo BiH izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Hrvatskom putovnicom se koristi i Tadićkin službeni vozač Tomislav Štrbac.

Gordana Tadić je u Neumu boravila i “sa nekim datumom jula” pa je 7. ovog mjeseca bila smještena u hotelu “Jadran”, što je poreske obveznike koštalo 263.57 KM. U podacima koje je Tužilaštvo BiH objavilo u tzv. “Predmetu ugovora” navedeno je da je “Naziv predmeta ugovora”: “SMJEŠTAJ U INOZEMSTVU”. Da nije riječ o zabuni, nehotičnoj pogrešci, potvrđuje i to da se Neum kao “inozemstvo” od strane Tužilaštva BiH pominje i u još nekim dokumentima kojima se ugovara smješaj Glavne tužiteljice Tadić i njenih saradnika. Neum je u tim “papirima” tretiran na isti način kao, recimo, Zagreb, u čijim su hotelima (“Zagreb” i “Sheraton”) ovog mjeseca odsjedali uposlenici Tužilaštva BiH.

Putovati sa hrvatskom putovnicom u hrvatskom džepu u hrvatski Neum bio je nedosanjani san svih istaknutih planera i aktera, Udruženog zločinačkog poduhvata, u Tužiteljstvu u Haagu poznatog kao “Herceg-Bosna”, od Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pa do pravomoćno presuđene “hrvatske šestorke”. Samo je, međutim, Gordana Tadić, šefica Tužilaštva BiH, doživjela ostvarenje tog “tisućljetnog hrvatskog sna”, bez ispaljenog metka i dana zatvora!

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!