Novi projekti za čišći zrak: Skoro pola miliona KM za toplifikaciju tuzlanskih naselja

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice za nastavak toplifikacije mjesnih zajenica u Tuzli. Na ovaj način će biti nastavljen započeti projekat te pokrenuti novi u mjesnim zajednicama koje nisu obuhvaćene sistemom centralnog grijanja.
tuzla-smog

- Riječ je o dva projekta koji će dodatno doprinijeti rješavanju problema vezanim za zageđenje zraka u Tuzli. Ukupan iznos projekata je 436.800 KM, a naselja u kojima će biti rađena toplifikacija su Batva, Dragodol i Brčanska Malta, odnosno Skojevska - rekao je Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Konkretno, za drugu fazu toplifikacije na području mjesne zajednice Batva, u Zoni toplifikacije XLIV – Batva i Dragodol, odobrene su 262.174,07 KM. Za prvu fazu toplifikacije dijela mjesne zajednice Brčanska Malta, tačnije naselje Skojevska bit će izdvojeno 174.625,93 KM. Za oba ova projekta bit će zaključeni posebni ugovori između Grada Tuzla i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Također, sekretar Emir Softić istakao je da Vlada TK, pored pomenutih projekata, za Tuzlu priprema i nove mjere u 2018. godini, koje bi trebale dovesti do smanjenja zagađenja zraka u zimskom periodu.

(Bportal.ba/Faktor/Foto: BHGlas)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>