Regija i Svijet Svijet

Novi ministar policije najavio radikalan iskorak u graničnim kontrolama: Njemačka izlazi iz Schengena?

– Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. No, je ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za Welt am Sonntag.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prijelaze.

– Trenutno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tome može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama, rekao je Seehofer.

Trenutno je Schengenski sistem na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Novi ministar unutrašnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se također zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

– Ako budemo strpljivo pregovarali, velik dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. A neke zemlje bi se na neki drugi način mogle angažirati u rješenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih vanjskih granica, rekao je Seehofer.

Predsjednik CSU-a i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svog CSU-a na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protuimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se najesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojem se CSU bori za očuvanje apsolutne većine.

(Bportal.ba/Hina)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši