BiH Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet Vijesti Vijesti

Novi hladni talas pogodio Evropu, od srijede i BiH na udaru

U naredna tri dana u Evropu stiže još jedan hladni talas, a meteorolozi kažu da može da se očekuje i prvi obilniji snijeg ove sezone.

Početak oktobra označit će prodor arktičkog zraka u središnju i zapadnu Evuropu. Hladni front, koji je došao sa sjevera, već je zahvatio Alpe, prenosi Severe Weather Europe. Snijeg je jučer već počeo da pada na zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Alpa na visinama oko 2.500 metara nadmorske visine, a danas su padavine nastavljene i na nižim visinama, tačnije oko 2.000 metara.

Snijeg će, prema najavama meteorologa, danas padati i u Sloveniji, ali samo iznad 2.000 metara nadmorske visine, gde se može očekivati i do 20 centimetara.

Osjetno zahlađenje osjetit će se u Velikoj Britaniji, Francuskoj i zemljama Beneluksa. Drugi hladni talas dolazi nakon srijede i zahvatit će istočnu Evropu i Balkan.

I nova istraživanja NASA-e pokazuju da Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri, da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.

– Očigledan je trend hlađenja. Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri – kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli”.

LIVE snowfall at Passo Gavia

LIVE snowfall at Passo Gavia late this morning, Oct 1 (2621 m asl).

Gepostet von Severe Weather Europe am Montag, 1. Oktober 2018

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!