Regija i Svijet Slider Svijet

Nove informacije o napadaču iz Munstera: Povezan s radikalnom desnicom, pronađen i eksploziv

Prema dosad poznatim informacijama poginulo je dvoje ljudi, a ne troje kako je dosad bilo objavljivano. Broj povrijeđenih nije poznat, brojke se kreću od 20 do 50, a poznato je i da je šest osoba teško povrijeđeno.

Jedna žrtva ima slomljenu ruku i mora na operaciju, dvije se nalaze na jedinici intenzivne njege, izjavio je glasnogovornik lokalne bolnice ne navodeći što je s preostale tri teško ozlijeđene osobe. Zamolio je građane da doniraju krv.

Treća mrtva osoba je napadač. Kako javljaju njemački mediji, on nije povezan s terorističkim organizacijama već je navodno psihički poremećena osoba.

Radi se o 48-godišnjem Jensu R. koji je živio u Muensteru i to samo dva kilometra dalje od mjesta zločina. Rođen je 1. maja 1969. godine u Olsbergu. Süddeutsche Zeitung saznaje kako je poznato da se napadač 2014. i 2016. godine liječio zbog psihičkih problema. Spiegel piše kako je radio kao industrijski dizajner te kako dosad nije bio krivično gonjen.

ZDF javlja kako se napadač nedavno pokušao ubiti. Bio je povezan s radikalnim desničarskim skupinama.

Mediji pišu i kako je policija u stanu napadača pronašla eksploziv te kako se pretpostavlja da je planirao zločin.

Potpuno je nejasno što je nagnalo ovog njemačkog državljanina da počini ovaj zločin.

Informacije prema kojima je pucao u ljude nisu potvrđene, kao ni informacije da su iz kombija netom prije nego se zaletio u ljude, iskočile dvije osobe.

Muenster, grad s 300.000 stanovnika, je jedan od važnih univerzitetskih gradova u Njemačkoj, s oko 50.000 studenata. U središtu se nalaze brojni kafići, restorani i kulturne institucije.

Povodom napada oglasila se glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel koja je kazala “naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama”.

(Bportal.ba/Agencije)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši