BiH Slider Slider Vijesti

Novalić: SBB i HDZ su nervozni zbog koaliranja SDA s DF-om i probosanskim blokom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prekinuo je današnju sjednicu Vlade FBiH budući da su ministri iz SBB-a i HDZ-a opet preglasali njega i ministre iz SDA kod utvrđivanja dnevnog reda pojasnio je u izjavi za novinare pozadinu cijelog događaja.

“Dnevni red smo uredno usagaslili ja i dva dopremijera. Problem je nastao što nije nastavljena prekinuta sjednica, a moje je pravo da je zakažem kad hoću. Ona se tiče imenovanja za koja ja smatram da u ovom periodu nije politički korektno imenovati kadrove i ostaviti ih nekoj vladi koja ima pravo na svoju politiku. Očito je da stranke SBB i HDZ-a smatraju da je to mnogo važnije od dnevnog reda današnje sjednice, a to su milionska sredstva za raseljene osobe, za uvezivanje radnog staža, transfera Željeznicama, zatim za klizišta i za energetsku efikasnost”, kazao je Novalić.

On je pocrtao da su to potrebe FBiH, a “nisu imenovanje nekih direktora neke stranke”.

“Evidentno je da je saradnja SBB-a i HDZ-a za neka njima prioretnih pitanja, a to su kadrovi, nasuprot stvarnim interesima. Mislim da je ovo jedna vrsta nervoze zbog koaliranja SDA sa DF-om i sa tim probosanskim blokom”, kazao je Novalić.

Podsjetimo i 13. marta prekinuta je još jedna u nizu sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog neslaganja ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani.

Tada su se federalni ministri sukobili u vezi s mišljenjem na tački dnevnog reda, koja glasi Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!