Crna Hronika Crna Hronika

Norveške vlasti optužile Zikriju Krkića za dvostruko ubistvo u Trnopolju

Kako pišu norveški mediji, pozivajući se na policijske zvaničnike iz te zemlje, norveška policija preuzela je ovaj slučaj od policije u Bosni i Hercegovini.

Vrhovni sud RS-a je u julu 2016. godine ukinuo oslobađajuću presudu Krkiću, te donio odluku da mu se pred banjalučkim Okružnim sudom ponovo sudi za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžić, a koji su ubijeni na Bajram 2014. godine.

Optužnicom koja je protiv njega podignuta u decembru 2014. godine u BiH Krkić se tereti za krivična djela teško ubistvo i nedozvoljenu proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija.

Oslobođen je u septembru 2015. godine u banjalučkom Okružnom sudu usljed nedostatka dokaza. Tada mu je izrečeno 10 mjeseci zatvora jer je na tavanu porodične kuće svog oca u Trnopolju držao veću količinu oružja i municije.

Krkić se u pritvoru odrekao bosanskohercegovačkog državljanstva i zadržao državljanstvo Norveške, gdje trenutno živi.

Za Faktor je neposredno nakon što mu je ukinuta oslobađajuća presuda izjavio da je uvijek “raspoložen da dokazima pokaže i dokaže svoju nevinost”. Tada je ocijenio i da je posljednja sudska odluka “politički motivisana”.

Krkiću je, posredstvom međunarodne pravne pomoći, dostavljen poziv za suđenje u banjalučkom Sudu, ali je tada iz ministarstva pravde Norveške došlo obavještenje da je on u pritvoru zbog nasilja u porodici.

Krkićeva braniteljica Jadranka Ivanović je u maju prošle godine kazala da Krkić želi da se predmet protiv njega ustupi Norveškoj.

Norveške vlasti od tada su radile na tome da se slučaj prebaci u tu zemlju.

Tužiteljica Iren Svane Mathiassen kazala je u aprilu kako je istraga koju su vodile norveške vlasti dovela do zahtjeva da se slučaj prebaci iz BiH.

– Naš interes u ovom slučaju je taj što je riječ o državljanu Norveške koji živi ovdje i ne možete se izvuči s ozbiljnim zločinom samo ako promijenite državljanstvo. Ne postoje garancije da će biti podignuta optužnica u Norveškoj, ali želimo da provedemo punu istragu – kazala je ona.

S druge strane Krkićev advokat John Christian Elden je tvrdio kako ne bi bilo legalno podići optužnicu protiv njega za zločin koji je počinio u drugoj zemlji.

– Od advokata u Bosni smo saznali da je norveška policija bila veoma aktivna u pokušaju da preuzme slučaj, malo je čudno, jer to nije važno za Norvešku – rekao je Elden, te dodao da smatra da je odgovor o tome ko je počinio dvostruko ubistvo negdje drugo, a ne u Norveškoj.

– Mi mislimo da je rješenje za to u Bosni, gdje stvarni ubica vjerovatno živi. To je stvar sa mnogo labavih krajeva i mnogo je onih koji su imali motiv za to ubistvo, tako da ćemo vjerovatno u narednim godinama imati puno posla u BiH – rekao je Elden.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši