Fudbal Sport

NK Široki Brijeg: Gosti provocirali publiku, ogorčeni smo

Široki Brijeg i Mladost podijelili su bodove u posljednjem meču 16. kola Premijer lige BiH koji je odigran na Pecari.

Susret je okončan rezultatom 1:1, a poslije meča iz tabora gostujućeg tima optužili su navijače domaćih za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, pa i prijetnje klanjem.

Danas je stigao i odgovor s Pecare.

– Nogometni klub Široki Brijeg organizirao je prvenstvenu utakmicu 16. kola PL BiH Široki Brijeg – Mladost (1:1) po propozicijama takmičenja, doček i ispraćaj gostujuće momčadi bio je fer i korektan, potvrđeno je (i) u izvještajima službenih osoba, a na gostoprimstvu su nam se zahvalili i sami gosti. Međutim, nekom “naknadnom pameću” iz redova Mladosti su tu zahvalnost za gostoprimstvo u Širokom Brijegu pretvorili u saopćenje za javnost u kojem, eto, ističu “na Pecari iskazanu nedoživljenu i ničim zasluženu mržnju, ugroženost pa čak i pozive na ubistvo” – objavili su iz kluba sa Pecare, a zatim dodali:

– Dakako da NK Široki Brijeg najoštrije osuđuje sve oblike nečega što nema veze sa sportom i čemu nije mjesto na fudbalskim stadionima, pa i najmanji oblik verbalnih i fizičkih ispada, kakvih je bilo u završnici utakmice od isprovociranih, ali opet, unatoč tomu, neodgovornih pojedinaca u vidu ubacivanja nekoliko plastičnih predmeta u teren te u jednom trenutku pogrdnih povika na nacionalnoj osnovi. Međutim, ogorčeni smo načinom do koje je mjere sve to frizirano, preuveličano i medijski plasirano u saopćenju Mladosti, a potom i u dijelu medija orkestrirano, koji su to jedva dočekali i sve prikazali kao “masovne pozive na ubistvo”!?

– Koji su to i kakvi sve bili povici mržnje iz Mladosti ne citiraju, pravdajući se time da ih, kao, zbog “degutantnosti po život u BiH u 21. stoljeću ne mogu ponoviti”. Navodne povike mržnje ipak su “nakitili” najgorom mogućom kvalifikacijom “pozivanja čak i na ubijanje drugog i drukčijeg”, usput “perući ruke” kako su “ponosni što ni na kakav način nisu odgovorili na uvrede i psovke koje ničim nisu zaslužili”.

Prava je istina, međutim, da odavno na Pecari nije gostovala nesportskija ekipa koja se toliko izležavala po travnjaku i toliko provocirala publiku. Između ostalog, Marković se u nadoknadi nakon prekršaja bacio na travnjak kao gromom pogođen, da bi ga okrznula prazna plastična boca po kopački, s kojom je malo kasnije “zdrav i živ” pretrčao cijeli teren i bacio pred delegata te provocirao klupu Širokog Brijega, za što je i dobio javnu opomenu. Golman Velić se hvatao za međunožje i “pozdravljao” na taj način publiku na sjevernoj tribini. To su samo neki od “ponosnih” činova fudbalera Mladosti, da ne govorimo o uzvraćenim psovkama s travnjaka prema tribinama i nesportskom masovnom izležavanju i previjanju kojim su ukrali barem desetak minuta.

Međutim, neki kao da žele vidjeti samo posljedice, a ne i uzroke, odnosno prave krivce. Pecara i Široki Brijeg čine im se pritom idealnim mjesto za plasiranje najprljavijih podvala za širenjem mržnje prema našem klubu i gradu, iako, ako ćemo već uspoređivati, ono što se dogodilo u nedjelju navečer na Pecari, samo je “mlaka kamilica” naspram onoga što smo mi svih ovih godina doživjeli na pojedinim stadionima u BiH – zaključeno je u saopćenju Širokog Brijega.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!