BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Njemački „SPIEGEL“ o BiH: „Plenković podržava kurs radikalnih nacionalista, a njegov HDZ sponzorira…“

Njemački mediji posljednjih dana posvetili su dobar dio svog prostora nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, a u tekstovima se upozorava i na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan”, vodeći njemački politički list „Spiegel“ piše: „Evropska narodna partija, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu.

Hrvatska demokratska zajednica, vladajuća partija u Zagrebu, miješa se u politička dešavanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine.

Kako bi podržao bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu partiju u susjednoj zemlji. Ona želi da za bosanske Hrvate rezervira dio BiH, tzv. treći entitet. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU“, navodi „Spiegel“.

Dalje se navodi kako su “bosanski HDZ političari u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti”.

„Više puta su postavljali zastave Herceg-Bosne, što je nedvosmislena provokacija.

Kasnije, kada početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalne Demokratske fronte, koji igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati.

Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava nastaviti podržavati kurs radikalnih nacionalista“, mavodi se u tekstu.

(Bportal / NAP/ Saff)

Podijeli na društvene mreže!