BiH Slider Vijesti

Njemački mediji otkrili aferu: Volkswagen špijunirao Prevent i Hastore?

Navodno, Volkswagen grupa špijunirala je dobavljača Prevent, izvještava “Bild am Sonntag“. Prema izvoru iz advokatske kancelarije Hogan Lovells, od marta 2017. godine angažovali su berlinsku zaštitarsku firmu kako bi dobili informacije o ukupno 37 “ciljanih osoba”.

Među njima su bili članovi porodice vlasnika, nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata iz grupe kompanija. Kako list dalje izvještava, privatni istražitelji su također posjetili nekoliko adresa i dokumentovali svoja zapažanja u dosijeima. Proces je u VW-u vođen pod šifrom “Vojvoda”.

Dobavljač Prevent je u avgustu 2016. godine ušao u vrlo neugodan spor sa VW-om. Zbog velike narudžbe koja je otkazana, dvije njemačke podružnice Prevent grupe privremeno su zaustavile isporuke Volkswagen grupaciji u avgustu. Kao rezultat toga postrojenja u Wolfsburgu i Emedonu danima su mirovala a Volkswagen je pretrpio milionsku štetu.

“Sve je urađeno transparentno. Prema našim saznanjima, sve pretrage u vezi sa dobavljačem provedene su u skladu sa zakonskim propisima”, kazao je glasnogovornik Volkswagena na upit o praćenju članova porodice Hastor i uprave grupacije.

Novi šef Volkswagena Herbert Diess trebalo bi odmah da se uključi u korporativnu reviziju kako bi razjasnio kako je vođen ovaj proces.

“Ukoliko ovi navodi budu potvrđeni, očekujemo da se novo rukovodstvo Volkswagena jasno distancira od takvih poslovnih praksi u budućnosti“, kazao je glasnogovornik grupacije Prevent.

(Bportal.ba/BiznisInfo)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši