BiH Vijesti Vijesti

Nisu problem migranti koji dolaze u RS, već oni koji iz nje odlaze

Ministar sigurnosti BiH Dragan Metkić odbacio je kao netačne sve navode o velikom broju migranata koji se nalaze u BiH, a kojih je trenutno u našoj zemlji, prema procjenama nadležnih službi, između 2.000 i 2.300.

– Sjetite se samo priča o desetinama hiljada tih migranata ovdje u BiH. Sjetite se priča da neko želi u BiH da dovede 150.000 migranata da promijene nacionalnu strukturu i raznoraznih drugih gluposti – kazao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

O ovim velikim ciframa, kako je rekao, govorili su oni političari koji nisu imali niti ideje niti bilo kakvog valjanog i pametnog odgovora na krizu u RS-u i BiH.

– Smislili su ih i misle da je lakše pričati priču i iznositi razne manipulacije, kalkulacije i dezinformacije o migrantima nego pričati o migracijama koje se dešavaju iz RS i BiH – kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, daleko je veći problem činjenica da mladi ljudi bježe iz RS-a jer ne vide da postoji ikakva ozbiljna politika aktuelne vlasti da rješava životne probleme građana.

– U nedostatku vlastitih kreativnih i pametnih ideja kako riješiti tešku ekonomsku krizu u RS-u, stvoriti nova radna mjesta i otvoriti nove fabrike, sve se svelo na otvaranje kružnih tokova. Kad semafor zamijenite kružnim tokom, pa koji ste problem riješili – zapitao se Mektić.

Građani, a posebno mladi to vide i prepoznaju da ponovo pokušavaju biti prevareni, i da se niko ne bavi njihovom budućnošću.

– Tvrdim vam, 100 puta su ozbiljniji problemi migracija iz RS-a, od ovih migracija o kojima sam pričao. Mi ove migracije stavljamo pod kontrolu i sigurno upravljamo s njima. To pokazuju i pokazatelji – da je došlo do značajnog pada broja migranata koji su sada u BiH – ustvrdio je Mektić.

Najavio je da će biti obezbijeđen još jedan dio policijskih snaga koje će biti upućene na granicu i samim tim pojačati zaštitu granice kod ulaska migranata u BiH.

– Na osnovu ovog intenziteta njihovog odlaska, i obzirom na jačanje granice, doći ćemo do situacije da ovaj broj migranata unutar BiH i dalje smanjujemo – poručio je Mektić.

Kako je naveo, određena su tri prihvatna centra na prostoru USK – u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu, i već se radi na uspostavljanju kapaciteta.

– Taj ćemo problem staviti pod apsolutnu kontrolu i nema nikakve priče da se dešava bilo šta anarhično i nekontrolisano. Mi imamo problem da su neke zemlje u okruženju imaju daleko veći broj migranata nego BiH. Procjenjuje se da ih Srbija negdje oko 8.000, Crna Gora više od 2.000, a mi ih imamo ispod 2.000 – dodaje Mektić.

Naglašava kako je bila puka manipulacija i špekulacija da se u BiH žele praviti neki izbjeglički centri u povratničkim mjestima kako bi se ponovo na muke stavili Srbi povratnici u FBiH.

– I sad, evo, kad je čitava ova priča završena, kad su donesene ove odluke, vidite da od toga nema ništa, da je to bila samo jedna zlonamjerna konstrukcija i pokušaj da se omalovaži i devalvira ovo što mi radimo oko migracija – rekao je Mektić.

Dodao je da i dalje nije odobren nijedan jedini azil, bez obzira na to što postoji određen broj podnesenih zahtjeva, jer BiH migrante isključivo tretira kao ekonomske i kao takvima im ne može odobriti azil.

 

(Vijesti.ba/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!