BiH Slider Slider Vijesti

Nisu krivi: Orić i Muhić pravomoćno oslobođeni!

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivnje van razumne sumnje.

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992., dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

– Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva – rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima na kojim je pisalo “Heroji, a ne zločinci”.

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

Presuda je konačna i žalba na nju nije dozvoljena.

(Bportal.ba/Fena/Foto:Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!