BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Nije postignut dogovor o reformi Izbornog zakona BiH

Nakon sastanka novinarima je rečeno da nisu usvojeni nikakvi zaključci.

Najavljeno je da će pregovori biti nastavljeni uz podršku Evropske unije i SAD.

Damir Arnaut iz SBB-a je rekao da iako nije postignut nikakav konkretan dogovor, važno je da su ostala otvorena vrata za daljnje razgovore i traženje neophodnih rješenja.On je rekao i da je  SBB i danas zagovarao kvalitetne i konstruktivne prijedloge.

Na pitanje šta je sporno i šta su najveće prepreke da se dođe do rješenja, on je rekao da u ovom trenutku, zbog budućeg nastavka pregovora i kako ne bi ugrozio taj proces, ne može govoriti o tome ko su oni koji koče napredak u postizanju dogovora.

Sama činjenica, kazao je Arnaut, da iza organizacije ovih pregovora stoje politički odjeli Delegacije EU i Ambasade SAD, govori o značaju tema o kojima se razgovara na ovim sastancima.

Damir Mašić, predstavnik SDP-a u pregovorima, također nije htio imenovati one zbog kojih je današnji sastanak okončan bez dogovora, ali je kazao da svi znaju koja stranka ima zabetonirane stavove.

Borjana Krišto, učesnica pregovora iz HDZ-a, kazala je da je razgovarano o izboru članova Predsjedništva BIH, Domu naroda FBIH, te je ponovila da Izmjene Izbornog zakona moraju podrazumjevati provedbu presude Ustavnog suda BiH.

Najavljeno je da će pregovori biti nastavljeni uz podršku Evropske unije i SAD.

Sastanku su danas prisustvali Damir Arnaut iz SBB-a, Šefik Džaferović iz SDA i Elvir Čamdžić, savjetnik člana Predsjedništva BiH, Damir Bećirović i Zlatko Miletić iz DF-a, Zoran Mikulić i Damir Mašić iz SDP-a, te Borjana Krišto i Josip Merdžo iz HDZ – a BiH.

Sastanku su prisustvovali specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, uime SDA Šefik Džaferović, HDZ-a Borjana Krišto, SBB-a Damir Arnaut, DF-a Damir Bećirović, te SDP-a Damir Mašić.

(Bportal.ba/Fena/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši