Regija Regija i Svijet

Nezapamćeno nevrijeme u Srbiji: Bujice vode nosile sve pred sobom, štete nesagledive

Sa problemima javili su se i oni koji žive na periferiji Užica, i u gradu. Kako kažu, voda je plavila objekte, a bilo je opasnih situacija na ulicama.

– Od većih problema koji smo imali jedan je u Ulici Miloša Obrenovića gdje se stvorilo klizište. Tu su mašine odavno poslate i one već rade na uklanjanju zemlje sa lica mjesta. Jedno drvo palo je na Dovarju, a Vojvođanska ulica potpuno je neprohodna, jer se dio asfalta podigao – rekao je za TV5 Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj”.

Kako javlja ova TV stanica, situacija je najgora u Ulici Vukole Dabića, gdje se izvode radovi na zamjeni toplovoda i ulica je već duže vrijeme raskopana i zatvorena za saobraćaj. Pojedina vozila u tome dijelu skoro su potpuno poplavljena i njihove slike izazvale su opštu nevjericu na društvenim mrežama.

– Već se raspravlja o šteti koju je nevrijeme nanijelo. Prema informacijama koje imamo od zakupca poslovnog objekta u ovoj ulici, ona iznosi blizu šest miliona dinara – dodaje Maskimović i naglašava da su sve raspoložive ekipe već na licu mjesta i da se informacije sakupljaju.

Šteta koja danas sigurno neće biti procijenjena, a koja je vjerovatno mnogo veća, jeste ona na poljoprivrednim zasadima i u malinjacima gdje je berba već počela. Veliki gubici nanijeti su naseljima i selima prema Zlatiboru. Iz RHMZ-a upozoravaju da su padavine moguće i tokom narednih dana, prenosi TV5.

Kako javlja B92, obilne kiše u Priboju prouzrokovale su začepljenje kišne kanalizacije, pa je grad na nekih 15 minuta bio potpuno paralisan.

Kada je riječ o pribojskim seoskim predjelima, na zapadnoj strani općine Priboj odakle je nevrijeme i stiglo, potpuno je uništen rod maline, javlja reporter Tanjuga sa mjesta događaja.

U selu Mažići potpuno je uništen rod maline, prema riječima poljoprivrenika i onome što su ekipe uspjele da snime, oko 80 posto maline je uništeno, a svo drugo voće i povrće pretrpjelo je ozbiljnu štetu.

Tokom sutrašnjeg dana, komisije za procjenu šteta općinske uprave Priboj, obići će ta područja i procijeniti štetu.

Na nekoliko putnih pravaca oko sela Mažići prema općini Prijepolje, put je oštećen od bujica sa sporednih puteva jer su nanijele zemlju, vodu, a bilo je i odrona.

Grad se zadržao više od dva sata nakon što je pao, pa se u selu Mažići i pod suncem, koje je kasnije sinulo, bijelilo na pojedinim mjestima.

Slično je bilo i u općini Topola, koju je pogodilo je olujno nevrijeme praćeno krupnim gradom. Prema prvim informacijama, rod voća i povrća u pojedinim selima potpuno je uništen.

Postoje štete i na stambenim objektima gdje su uništeni krovovi kuća i to u selima Belosavci i Krćevac. Velika oštećenja pretrpjeli su i makadamski putevi, a krupan grad je polupao i automobile.

U selu Lipovac 20 minuta je padao grad veličine oraha nakon čega je počela obilna kiša, piše Kurir. Prema riječima mještana, šteta je nesaglediva, a ovakvo nevrijeme se ne pamti.

Mještane sela Teočin, u gornjomilanovačkoj općini, danas je pogodio grad, za koji kažu da je bio gori od prošlogododišnjeg koji su zapamtili po zlu.

Prema riječima Peđe Paunovića, u Biocima, Pavlovićima pa sve do teočinskog doma, kuće su u naletu oluje ostale bez crijepa na krovovima.

– Stradalo je sve od voća, povrća…malina, šljive – kaže Paunović.

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši