Nevjerovatno: Priroda buja na mjestu testiranja nuklearnih bombi

Bikini atoll, tačka u Tihom okeanu na kojoj su Sjedinjene Američke Države sprovodile nuklearna testiranja prije više od 70 godina, sada je bogat ekosistem, prepun biljnih i životinjskih vrsta.
atoll

Naučnici izvještavaju da se na Bikiniju razvijaju korali veliki kao automobili, a da oko njih kruže potpuno zdrave ajkule i tune, pa čak i krabe, koje jedu kokose, prepune radioaktivnih materijala.

Istraživanje koje je sprovedeno za potrebe dokumentarca "Big Pacific" na mreži PBC bilo je fokusirano na provjeru ranijih izveštaja prema kom kratere hidrogenskih bombi naseljavaju mutirane ajkule, kojima nedostaje drugo leđno peraje.

Stiv Palumbi, profesor biologije na Stenfordu je sa svojim timom proučavao efekte radijacije na morski svijet Bikini Atolla. On je opisao floru i faunu ovog mikronežanskog ostrva kao "nevjerovatno otpornu".

Palumbi kaže da populacija riba napreduje zato što ih niko ne dira. "Na čudan način, one su zaštićene historijom ovog mjesta. To je vrlo čudno", rekao je on.

Koralima kao da uopšte ne smeta visoka radijacija, a naučnici sada pokušavaju da utvrde kako ove kolonije opstaju i čak bujaju, uz pomoć DNK sekvenciranja.

Studija bi mogla da ima primjenu i u medicini.

"Ako saznamo kako korali uspjevaju da žive u kraterima prepunim radijacije, možda ćemo otkriti nešto o tome kako da zaštitimo DNK od mutacija", kaže Palumbi.

Iako priroda ovde buja, oblast je i dalje opasna za ljude, a prema Ujedinjenim nacijama, šteta je nepovratna. Ljudi koji se izlažu takvoj radijaciji u velikom su riziku od kancera, naročito leukemije i karcinoma štitne žlijezde.

(Bportal.ba/B92)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>