BiH Vijesti Vijesti

Nepoznate firme ušle u zgradu Parlamenta i zamijenile opremu!

Uposlenici nepoznatih privatnih firmi za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora Parlamenta BiH ušli su u zgradu PSBiH i u parlamentarnim salama manipulirale opremom bez adekvatnog naloga, saznaje Novinska agencija Patria.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović potvrdio nam je saznanja istakavši da je danas prekinuo godišnji odmor, te se u zgradi na licu mjesta uvjerio u tačnost priča uposlenika koji su ga obavijestili da su iz Bijele sale iznesene novi plazma ekrani, a montirane stare koje su tu bile prije EBRD-ove konferencije održane u maju ove godine.

Nepoznate firme, kako nam je potvrdio Vehabović, su u zgradi PSBiH bez saglasnosti Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH skidale opremu iz parlamentarnih sala, te ulazile i u druge prostorije.

„Tačno je da je skinuta oprema od strane nama nepoznatih firmi koje nemaju nikakav ugovorni odnos, a prema informacijama koje sam dobio od uposlenih iz osiguranja po naređenju Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija“, kaže Vehabović.

Naročito je zabrinjavajuće da neko mimo propisa i procedura otvara i server sobu, jer zgrada posjeduje preko 10 sigurnosnih područja, a osiguranje vrši Služba za zajedničke poslove.

„Kao sekretar Zajedničke službe za ponedjeljak sam hitno zakazao sjednicu Kolegija Sekretarijata na kojoj ćemo pokrenuti daljnje korake i obavijestiti institucije koje će utvrditi da li nedostaje još nešto od opreme“, kaže Vehabović.

Za sada je utvrđeno da su zamijenjene plazme u Bijeloj sali.

„Plazme su skinute sa sistema i to bez znanja IT sektora i što je najgore ulazili su u sobu gdje su smješteni serveri, što se nikako ne smije raditi bez prisustva uposlenika iz IT sektora“, napominje Vehabović.

(Bportal.ba/Patria)

Podijeli na društvene mreže!