BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

“Neka dugo čeka evropski put”: Čović između nošenja dokumenata i evropskih vrijednosti

600_1519821705upitnik-primopredaja-predsjednistvo-bih-bakir-izetbegovic-mladen-ivanic-dragan-covic-jean-claude-juncker-28022018-MZ_(58)
I Dragan Čović uručio odgovore na Upitnik FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Skupa su Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na današnjoj ceremoniji u Sarajevu uručili 3.242 odgovora na Upitnik, kojeg je evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn uručio Zvizdiću 9. decembra 2016. godine.

Čini se da je Čović na pogrešan način protumačio “naučno utemeljenu” tezu o Hrvatima kao nosiocima evropskih vrijednosti, s obzirom da je u proteklom mandatu, kada su evropske integracije u pitanju, svoju ulogu podredio isključivo nošenju dokumenata koji se odnose na put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). Tako je 15. februara 2016. godine u Brisel ponio aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Jedna od obaveza nakon predaje aplikacije bila je i usvajanje Mehanizma koordinacije, a Čović se baš i nije iskazao kao najkooperativniji zvaničnik u procesu usaglašavanja jedinstvenog rješenja. Nakon što je konačno i Milorad Dodik dao pristanak na usvajanje Mehanizma koordinacije, uslijedile su upravo Čovićeve opstrukcije u vidu zahtjeva da se ispoštuje uloga kantona u njegovom sadržaju.

Uloga kantona je bila značajna, a značajne su bile i opstrukcije onih kantona u kojima je Čovićev HDZ bio u vlasti. Djelomično zahvaljujući “doprinosu” tih kantona, proces odgovaranja na Upitnik je trajao ovoliko koliko je trajao.

– Mi ćemo jasno kazati. Ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka – kazao je Čović početkom decembra prošle godine, nakon izricanja presude Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”.

Evropski put BiH, jasno je poručio predsjednik HDZ-a BiH, manje je važan u odnosu na partikularne političke interese njega, njegove stranke i njegovih istomišljenika. Manje je važan, naravno, i od prilagođavanja Izbornog zakona BiH svojim potrebama, uprkos upozorenjima ministara vanjskih poslova zemalja EU-a koji su indirektno, ali poprilično jasno, poručili da je usvajanje HDZ-ovog prijedloga izmjena i dopuna tog zakonskog rješenja “korak nazad na evropskom putu”.

To ga ipak nije spriječilo da i on, a ne samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kao ključna figura procesa usaglašavanja svih spornih pitanja, preda odgovore na Upitnik. Iako je, primjera radi, odgovore Srbije uručio premijer Mirko Cvetković, a Hrvatske premijer Ivica Račan, Čović je kao predsjedavajući Predsjedništva žarko želio još jednom potvrditi tezu o sebi kao najlegitimnijem nosiocu evropskih vrijednosti pa je i on ponio jedan primjerak odgovora da ih uruči Junckeru.

– BiH danas drži svoj evropski put u rukama. Uvjeren sam da možemo sustići naše susjede, a to prvenstveno zavisi od nas, domaćih političkih zvaničnika – kazao je Čović danas nakon ceremonije.

Ukoliko i dalje bude shvatao svoju ulogu nosioca evropskih vrijednosti kao osobe koja nosi i uručuje dokumente koji se odnose na evropski put, a usput da radi sve na opstruiranju tog puta, onda šanse da “sustignemo susjede” i nisu baš obećavajuće.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši