BiH Vijesti

Negiranje presude i UZP-a nastavak retrogradne politike HDZ-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osudila je stavove Hrvatskog narodnog sabora kojim se, pored ostalog, odbacuju pravosnažne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, saopćeno je iz te partije.

– Odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan. Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netačnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

SDP BiH smatra da svi koji učestvuju u promovisanju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini.

– Politika koju zagovara HDZ BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Evropska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haških presuda, valjda sasvim jasno – saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

8Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!