BiH Vijesti

Nedžad Avdić: Ja sam njihova greška. Zato sam danas ovdje da svjedočim istinu

Imali smo samo jedno pravo – pravo da budemo ubijeni, rekao je Nedžad Avdić, predstavnik preživjelih žrtava genocida, u obraćanju na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Avdić je kazao kako su ga trenuci dijelili od toga da bude zatrpan u masovnoj grobnici i čiji je mezar danas trebao da bude među bijelim nišanima.

“U tom dobro organizovanom sistemu ubijanja u julu ‘95. dešavaju se i greške, greška vojnika kada odbije prekontrolisati da li su svi strijeljani mrtvi. Ja sam njihova greška. Zato sam danas ovdje da svjedočim istinu i ništa osim istine”, rekao je Avdić.

Dodao je kako je danas svjedok i glas svih onih čiji ga krici iz tih krvavih dana jula nikada neće napustiti.

Smatra kako je njegova duboka moralna obaveza svjedočiti o tome, u gotovo jednoj opštoj, političkoj i institucionalnoj kampanji negiranja tih zločina.

“Sve drugo bila bi izdaja svih onih koji su ubijani i nemilosrdno gurani u grobnice, bez ikakvog razloga i povoda. Ubijani su samo zato što su stajali na putu i bili prepreka onima koji su željeli realizovati svoje prljave političke ciljeve”, rekao je Avdić.

Prisjetio se kada su im ruke vezali, a nisu ih čak pitali za imena.

“Imali smo samo jedno pravo – pravo da budemo ubijeni”, rekao je Avdić, koji se prisjetio svojih strijeljanih školskih drugova, nastavnika, rođaka, komšija…

Dodao je kako je dugo pokušavao pobjeći od srebreničke jezive i krvave prošlosti.

“Shvatio sam i sve više shvaćam da to nije bilo moguće niti će ikad biti. Bio sam mlad i nisam bio svjestan posljedica koje su nastavile da me proganjaju, ne želeći da priznam da je Srebrenica postala dio mene i moga života, i uvijek će biti”, rekao je Avdić.

Poručio da je za možda za pojedince Srebrenica prošlost i historija, ali da je za njih ona život budući da je njihova borba protiv ogromne nepravde koja im se čini gotovo svakodnevna.

Dodao je kako su se žrtve nadale da će Dejtonski mirovni sporazum donijeti mir i popraviti stanje i da će nakon njega biti bolje.

“Očito je to bila samo iluzija jer naš svakodnevni život, kao žrtava genocida govori drugačije. Srebrenica je prepuštena onima koji ni nakon 24 godine ne prestaju negirati genocid i veličati ratne zločince. Umjesto da se prihvate činjenice i pokušaju ublažavati posljedice genocida, on se nastavlja samo suptilnijim metodama”, smatra Avdić.

Smatra da nije poslana jasna poruka onima čije institucije stoje iza genocidne politike, nadajući se da će sami od sebe doživjeti preporod.

“Nama žrtvama šalju se signali da se zločin isplatio”, rekao je Avdić.

Smatra da postaje apsurdno očekivati da žrtve govore o oprostu i pomirenju.

Dodaje da kada o oprostu i pomirenju počnu govoriti zločinci to će biti znak da su stvari krenule na bolje.

“Ipak i uprkos svemu, vjerujem da će na kraju i na duge staze pobijediti istina bez obzira što u pojedinim trenucima situacija izgleda beznadnežno i vjerujem da su na kraju pobjednici oni koji nakon teškog perioda postaju bolji ljudi, a gubitnici su oni koji nakon nedaće postaju još gori nego što su bili”, rekao je Avdić.

Danas je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Osman Cvrk. Imao je samo 16 godina kada je ubijen. Najstarija je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine. Zajedno s njom ukopan je i njen sin Rešid.

Konačan smiraj danas su našli i otac i sin Zaim i Fuad Pilav. Ukopana su i braća Mujić Fahrudin (25) i Zijo (28) te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!