NATO terenska vježba prilika za BiH da pokaže svoje kapacitete (VIDEO)

Nosilac aktivnosti je Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa nadležnim domaćim institucijama i u partnerstvu sa NATO Evropskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama.

59b79e96-9488-43d3-abd5-48d10a0a0a7e-nato-vjezba-700x402

Međunarodna terenska vježba o ublažavanju posljedica katastrofa BiH 2017 (NATO EADRCC) bit će održana od 25. do 29. septembra na prostoru Tuzlanskog kantona.

Nosilac aktivnosti je Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa nadležnim domaćim institucijama i u partnerstvu sa NATO Evropskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić cijenio je da je vježba velika prilika za BiH kako bi pokazala i dokazala svoje kapacitete i u smislu planiranja i organizovanja, a posebno za sticanje novih iskustava i edukacije osoblja za sprečavanje eventualnih katastrofa.

Izvršni direktor vježbe pri Ministarstvu Samir Huseinbašić vježbu smatra dobrom prilikom i za službe prvog odgovora - civilnu zaštitu, da provjere stanje kapacitiranosti BiH nakon poplava te kao prvi korak kako bi se pripravnost podigla na najviši novo.

Šef NATO-ove akcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann prvim ciljem vježbe smatra poboljšavanje i usavršavanje pojedinačnih i timskih vještina domaćih i međunarodnih aktera, a kao drugim poboljšanje sposobnosti domaćih, regionalnih i međunarodnih aktera da sarađuju u suočavanju s posljedicama katastrofa za što su potrebne procedure, obuka i sposobnost da se sarađuje.

- To nas vodi ka trećem cilju, to jeste onome zbog čega sve ovo radimo, da dokažemo našu sposobnost da spašavamo živote - poručio je Meyer-Minnemann.

U ovoj, dosada najvećoj NATO vježbi ovog tipa, učestvovat će više od 1.000 ljudi iz 40 zemalja.

(Bportal.ba/Fena)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>